Robbie Shakespeare is overleden

Reggae-grootheid werd 68 jaar - een In Memoriam

Muzieknieuws 09-12-2021 13:44

Op 8 december overleed Robert Warren Dale Shakespeare, oftewel Robbie Shakespeare, na een nieroperatie. Hij was niet alleen de helft van Sly & Robbie, maar ook een van de grondleggers van de moderne reggae. Daarnaast speelde hij met of produceerde Mick Jagger, Bob Dylan, Jackson Browne, Peter Tosh, Grace Jones, Serge Gainsbourg en vele andere grote namen. Robbie werd 68.

Robbie shakespeare, geboren op 27 september 1953, groeide op in Jamaica in een muzikale familie. Na wat pogingen op drums en akoestische gitaar, ontmoette hij Aston 'Family Man' Barrett en hij zag en hoorde meteen dat dat zijn ding was. Vanaf dat moment gaf Aston les aan Robbie. Hij speelde steeds vaker met drummer Sly Dunbar, met wie hij Taxi Records oprichtte, en toen Aston bij de Wailers werd ingelijfd, nam Robbie de plaats van hem over in de Hippy Boys.



Als Sly and Robbie, werkte hij samen met onder meer Peter Tosh, Bunny Wailer, Dennis Brown, Gregory Isaacs, Yellowman, and Black Uhuru en later ook veel buiten de reggae, zoals met Carly Simon, Mick Jagger, Garland Jeffreys Bob Dylan, Joe Cocker, Sting, Gary Barlow, Jackson Browne, Cyndi Lauper, Joan Armatrading, Yoko Ono, Serge Gainsbourg, Sinéad O'Connor en Grace Jones.



Qua spullen zagen we Robbie vaak met een Fender Jazz of een Höfner 500/1 vioolbas en later ook wel met een PRS en een achtsnarige Schecter. De laatste jaren was hij endorser van Markbass.

zoeken
zoeken