Release van de week: Jerry Cantrell - Brighten - met Duff McKagan

Vandaag verschenen: 29 oktober 2021

Muzieknieuws 29-10-2021 14:53

'Brighten' is het eerste soloalbum dat Jerry Cantrell, gitarist en zanger bij Alice In Chains, in bijna twintig jaar uitbrengt. De grootste naam van zijn vrienden uit de muziekbusiness met wie hij 'Brighten' opnam is ongetwijfeld Duff McKagan, die de baspartijen op het album voor zijn rekening neemt.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Voor zijn eerdere soloalbums werkte Cantrell al samen met grote basnamen uit de rockwereld. Op zijn solodebuut 'Boggy Depot' (1998) zijn Les Claypool, Rex Brown, John Norwood Fisher en Mike Inez verantwoordelijk voor het laag. Rob Trujillo speelde de bas in op het meesterlijke 'Degradation Drip' (2002). Dit keer is het Duff McKagan die voor de baspartijen tekende. Zijn kenmerkende heldere basgeluid en dienstbare, maar bij vlagen opvallend melodieuze partijen zijn een belangrijk onderdeel van het fundament van 'Brighten'. In de sporadische zwaardere nummers is echter ook een wat vervormder bassound te horen.

Wie bekend is met het werk van Cantrell hoort alles wat zijn werk kenmerkt op 'Brighten': veel zangharmonieën, een over het algemeen melancholieke sound en plek voor zowel akoestisch als elektrisch werk. Toch lijkt 'Brighten' minder op Alice In Chains dan zijn voorganger. Wellicht omdat dit het eerste soloalbum is dat Cantrell uitbrengt op een moment dat Alice In Chains nog actief is. Cantrell experimenteert ook in de elektrische nummers met akoestische instrumenten en toetsen zijn nog nooit zo prominent geweest in zijn werk.

Toch is het onwaarschijnlijk dat fans van Cantrells werk zich een buil vallen aan 'Brighten'. Zijn signatuur domineert in de songwriting op het album. Pareltjes zoals het bijna bluesy Spirit Song en de bovengemiddeld Alice In Chains-achtige opener Atone zullen zeker bij zijn fans in de smaak vallen. Het punkelement dat in de bands van McKagan duidelijk aanwezig is bestaat bijna niet op 'Brighten', maar zelfs zijn fans zullen waarderen hoe hij de sterke nummers naar een hoger niveau tilt.

Beluister hier 'Brighten' in zijn geheel:

zoeken
zoeken