In Memoriam ZZ Top- bassist Dusty Hill

19 mei 1949 - 28 juli 2021

Muzieknieuws 29-07-2021 11:56

Totaal onverwacht is Dusty Hill overleden. De bassist speelde sinds 1970 bij het trio, dat in de jaren tachtig grote MTV-hits scoorde. Joseph Michael Hill werd slechts 72 en overleed thuis in zijn slaap.

door Chris Dekker

ZZ Top is een bijzondere band. Het trio bestaat sinds 1969 en sinds 1970 in dezelfde bezetting, met drummer Frank Beard - de enige zonder baard, bassist Dusty Hill en zanger/gitarist Billy Gibbons. 

Al snel na de oprichting kreeg de band succes met de bijzondere boogie-blues, maar de wereldwijde doorbraak kwam in het MTV-tijdperk, met synths, prachtige videclips en toch die typische sound. Maar voor die doorbraak gebeurde er iets bijzonders. Eind jaren zeventig namen de heren een break, die bijna twee jaar duurde. Toen ze elkaar weer zagen bleken Gibbons en Hill beide hun baard te hebben laten staan en dat werd een van de handelsmerken van de band, samen met de ZZ-sleutelhanger, de hotrods - met wat mooie vrouwen - en de matching gitaren en bassen in de video's. Er verscheen zelfs een boek - onlangs in een nieuwe uitgebreide editie - over de Hotrods van Billy en de matchende instrumenten, al dan niet met nepbont bekleed. 

Na de jaren tachtig - met de synths - ging het trio weer terug naar de basis en ze bleven tot het overlijden van Dusty grote zalen en stadions uitverkopen. Er was zelfs weer een grote post-corona-tour aangekondigd.Zonnebrillen
Ik herinner me twee momenten zeer duidelijk. Ik ben een kind van de MTV-generatie, toen het station nog muziek uitzond. Relatief onbekende bands konden in één klap groot worden als er een goede video was en dat een obscure bluesband als ZZ Top groot kon worden was ook best bijzonder. Als kind was het een hoogtepunt als de video's van de heren voorbij kwamen. Twee mannen met zonnebrillen en baard, op hun middel roterende (bas)gitaren en natuurlijk de fantastische hotrods met de ZZ op de zijkant. Sharp Dressed Man, Gimme All Your Lovin': er zijn weinig mensen die deze nummers niet kennen. Jaren later zag ik een DVD van een van de Crossroads-concerten van Eric Clapton. Niet alleen 'ontdekte' ik Gary Clark jr., maar er viel nog iets op. Er waren bands met drie gitaristen, met blazers, met tig man op het podium, maar de band met de allerdikste sound was ZZ Top. Geen gitaristen of blazers die elkaar in de weg zaten, maar drums, bas, gitaar en zang en de heren uit Texas bliezen iedereen weg.

De rol van Hill mag niet onderschat worden. Hij speelde vaak spaarzaam, maar altijd goed en genoeg. Hij zong fijne koortjes en hij liet geen gat vallen tijdens een solo. Mijn favoriete bands zijn bijna altijd muzikale trio's (denk aan Queen en Herman Brood & His Wild Romance - hoewel de frontmannen af en toe toetsen speelden, The Who, The Jam, Red Hot Chili Peppers om er maar een paar te noemen) en ik heb het idee dat zowel gitarist als bassist creatiever moeten zijn om geen gaten te laten vallen. ZZ Top was daar top in. Een interview voor De Bassist is helaas nooit gelukt.Spullen
De drie heren uit Texas stonden, zoals gezegd, bekend om hun vaak matchende gitaren. De laatste jaren speelde Dusty bijna altijd op een lekker afgeragd uitziende Custom Shop '51-type P, zonder slagplaat of met kleine slagplaat, met meestal een omgekeerde kop. 

De kans is groot dat ZZ Top niet verder zal gaan zonder hun bassist. Billy Gibbons bracht onlangs een solo-album uit en in een interview in ons voormalige zusterblad Lust For Life over dit album, vertelde hij weer bezig te zijn met een ZZ Top album. Wellicht komt er dus nog nieuwe muziek uit.

Ondertussen zet ik hun oude albums op en ik koester de beroemde ZZ-sleutelhanger, die aan mijn sleutelbos hangt.zoeken
zoeken