Release van de week: Noel Gallagher's High Flying Birds - Back The Way We Came, Vol. 1

Vandaag verschenen - 11 juni 2021

Muzieknieuws 11-06-2021 10:45

De break up van Oasis voelt als gisteren, maar Noel Gallagher is alweer tien jaar bezig als soloartiest, met zijn High Flying Birds. Tijd voor een best of album dus. Noel vond de titel Back The Way We Came zo goed, dat hij er Vol. 1 achter plakte. Dan hoeft hij over nog eens tien jaar niet lang na te denken over een vervolgtitel. En hoe zit het met de bas?

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Oasis en bas was altijd een beetje een moeilijke situatie. Op de eerste platen hoor je veel bas, maar zeer ongedefinieerd: een baslijntje is nauwelijks te herkennen. Bij de latere albums, met Andy Bell op zijn '73 P of '60s Burns Bison Bass, hoorden we opeens wel mooie lijntjes en The Chief zelf - Noel dus - nam ook vaker de bas ter hand. En niet alleen bij Oasis: hij is als bassist te horen op diverse songs van Paul Weller, waarbij zijn holle Rickenbacker 4005 de eerste keuze is.Op de songs van Noel Gallagher's High Flying Birds is het vaak Noel op bas en er komen best fijne, functionele partijen voorbij, die goed hoorbaar zijn en vaak lekker de hoogte ingaan. Op de laatste albums horen we zelfs wat synthbas.


Video: Noel live met Zuton Russ Pritchard op bas.


Live versterkt Russ Pritchard de band met bas en zang. We spraken hem ooit voor De Bassist 37 over zijn P, zijn Rickenbacker 4001 en het verleden met zijn band The Zutons, bekend van het door Amy Winehouse gecoverde Valerie.  Je hoort het album hier:

zoeken
zoeken