Willem Schoone

Biografie van een Noord-Hollandse basreus

Muzieknieuws 08-06-2021 10:17

Na succesvolle jaren bij de band van Rob Hoeke, had bassist Willem Schoone diverse uitstapjes, om vervolgens ruim twintig jaar het covercircuit in te duiken. Willem is still going strong en volgens eigen zeggen wil hij tot zijn negentigste doorrocken met zowel de Hijgende Herten - een band met diverse grote namen - als met jonge gasten. Over de man met het lange blonde haar en de eeuwige zonnebril - inmiddels op sterkte - is een biografie verschenen.

Met de titel Willem - Rock & Roll in de polder, tekende Leo van Gelderen het bijzondere levensverhaal van Willem Schoone op. Het zat er een tijd lang in dat Willem generatiegenoten als Kees Verkerk en Ard Schenk zou opvolgen als topschaatser. Willem kocht echter een bas bij muziekhandel Spanjaard in Alkmaar en toen hij na een 'wandeling' met een meisje te laat aan de start op de ijsbaan verscheen, besloot hij helemaal voor muziek te gaan.

Na een stint in beatgroep The Marks kwam Schoone bij de band van boogie woogie-pianist Rob Hoeke. Daarmee scoorde hij - als zanger en bassist - diverse hits en hij genoot - soms iets te goed - van het rock 'n' roll-leven. Er volgden ups, downs, de bekende verhalen met drank, drugs en dames, of zoals Schoone zelf zegt: 'Mijn levensverhaal is niet heel anders dan een gemiddelde Rolling Stone.'

Uiteindelijk bleef Willem ruim twintig jaar bij de band Shoreline. Een band die vooral in de kop van Noord-Holland bekend was en die op alle kermissen - inclusief vechtpartijen - geboekt werd. 

Willem speelde met alles en iedereen, was tijdelijk kroegeigenaar, en hij wist zijn hele roerige leven van de muziek rond te kunnen komen. Er volgden twijfels, depressies, maar Willem pakte zichzelf op en ging door.

Dat het leven van Schoone als boekvorm is verschenen, wil namelijk niet zeggen dat hij met pensioen is. Hij staat weer te trappelen om te spelen en dat doet hij solo, met vele jonge gasten en met zijn band de Hijgende Herten, dat voortkwam uit een hardloopgroepje - vandaar de naam - van een stel jong belegen muzikanten. De Herten spelen voornamelijk oude rock 'n' roll en de band bestaat uit andere bekende muzikanten zoals saxofonist Dick Remelink (o.a. Ekseption), Henk Pepping (Pepping Express) en Jaap Zweeris (Caro Emerald, Jamai, Alain Clark).

Het boek is te bestellen via de bekende boekensites of via deze link. Je krijgt er meteen een cd bij, die Willem met diverse gastmuzikanten en een van zijn dochters opnam.

Bestel het boek.

Een korte documentaire over Willem:Zeker qua kapsel is Schoone geen spat veranderd:


zoeken
zoeken