Release van de Week: Dave Holland - Another Land

Vandaag verschenen - 28 mei 2021

Muzieknieuws 28-05-2021 12:05

Met 75 jaar blijft Dave Holland mateloos actief. Vandaag komt zijn 50e (!) album onder eigen naam uit, Another Land. De platen die hij maakte als bassist, akoestisch en elektrisch met musici als Miles Davis, Bill Frisell, Kenny Wheeler, Chick Corea, Joe Lovano, Pat Metheny en vele anderen is schier eindeloos. Vandaag levert hij een trioplaat af, met gitarist Kevin Eubanks, met wie hij al vaak samenspeelde, en drummer Obed Calvaire. In de zomer gaat Dave Holland een duotour doen met John Scofield, en doet daarbij hopelijk ook Nederland aan.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Dave Holland heeft al veel trioplaten gemaakt. Deze formatie is nieuw ook al speelde hij al vaak samen in trio's met vooral Kevin Eubanks en soms Obed Calvaire. 

De  muziek op Another Land schiet heerlijk alle kanten op, begint met heavy fusion, maar dempt dan direct met dromerige balladfeels. Er wordt volkomen vrij en ontspannen gemusiceerd. Meesterlijk. 

De plaat is in twee dagen opgenomen nadat het trio in een flinke tour goed op elkaar ingespeeld was. Dit is een live-registratie van een van die concerten, in Zürich in dit geval. 


Dave Holland bij Miles Davis 1968-1970

Precies vandaag heeft het jazzkanaal ebjazz een video online gezet van een optreden van het Miles Davis Quintet uit 1969, waar Bitches Brew werd uitgevoerd, de start markerend van de jazzrockperiode. Met Dave Holland op contrabas. 

Deze live-set op het Isle of Wight festival 1970, een jaar later dus, toont de evolutie van de jazzrock, met hier Dave Holland op elektrische bas.

Maar we dwalen af! Nu is er Another Land, uitgenomen op Edition Records. 

 

zoeken
zoeken