Productnieuws 2021: Guild

Starfire met split-P

Muzieknieuws 18-01-2021 10:22

Guild brengt een Starfire Bass uit, die qua prijs ietsjes onder het normale model komt. Niet met een BiSonic-element, ook niet met twee BiSonics en al helemaal niet met drie BiSonics. Maar wat voor element heeft deze bas dan wel?

Voordat we naar de nieuwe Guild kijken, gaan we eerst even kort terug in de geschiedenis. Ooit, in de jaren zestig, had Guild de Starfire Bass. Deze werd uitgerust met bijzondere, grote Hagström enkelspoelselementen. Later zagen we ook Guilds met flinke DeArmond-humbuckers. Jack Casady was een bekende speler van de Guild Starfire, zijn model werd helemaal gemodificeerd door een paar technische malloten en dat legde de basis voor Alembic.

Fender kocht het merk DeArmond en in de jaren negentig kon je enkele jaren een DeArmond Starfire kopen, met DeArmond elementen. Humbuckers dus. Een prima bas, uw hoofdredacteur speelde jaren op zo een bas, maar het was zeker geen exacte kopie. De Starfire verscheen zelfs even als Squier in de folder maar kwam - volgens ons - nooit zo op de markt. We hebben in ieder geval nooit een exemplaar gezien.



Ondertussen gebeurde er nog iets. Mede door wat mensen die de Tractor-bas van Berry Oakley wilden nabouwen - een J met twee J-elementen bij de brug en een Hagstrom Bisonic - begon ene Fred Hammon met het bouwen van replica's van het grote Bi-sonic enkelspoelselement onder de naam Darkstar. Deze vonden al snel in hun weg in diverse thuisprojecten en in Lakland bassen: we zien John Stirratt van Wilco er nog steeds op een Lakland met Darkstar spelen. Inmiddels maakt Guild een eigen versie van het element, Curtis Novak ook, terwijl de Fred Hammon Darkstar niet meer leverbaar is.



Enkele jaren terug - ja, ja, we komen snel op het nieuwe model - werd Guild min of meer zelfstandig en er kwam al snel een Starfire. Eerst met een in eigen huis gemaakte Bisonic bij de brug en later met twee stuks. Ze zijn er nog steeds en in diverse kleuren, maar nu is er een nieuw exemplaar.

De Starfire I is er in natural en cherry en heeft een Split-P element! Eentje met chroom en zwart, zodat het een klein broertje van de Bisonic lijkt. Hoe het element onderhuids is, weten we nog niet, maar na onze eerste verbazing te boven te zijn gekomen, vinden we het er eigenlijk wel goed uit zien! Het doet ons een beetje denken de Eccleshall-bassen van Peter Hook, met een Split-P bij de brug.
Via deze link vind je meer info.
 

zoeken
zoeken