RIP Sean Malone

Cynic-bassist overleden

Muzieknieuws 10-12-2020 11:16

Op 9 december is Cynic-bassist Sean Malone overleden. De muzikant, die bekend stond om zijn fretloze spel, werd slechts vijftig jaar. De oorzaak van zijn overlijden is nog niet bekend.

Gisteravond plaatste Malone's bandlid, gitarist/vocalist Paul Masvidal, het nieuws op social media:

"Ik kreeg vandaag het nieuws te horen dat Sean Malone is overleden. Ik kan het niet geloven en ik ben aangedaan. Hij had een briljante geest, een groot hart en hij was een van de beste muzikanten die ik ontmoet heb."

Verder postte hij: "Ik weet dat dit verlies net zo'n grote schok is voor alle fans, die hij met zijn muziek bereikte, als voor mij. Houd hem in jullie gedachtes en draai zijn muziek om zijn leven te vieren."

Sean Malone zat net bij de progressieve metalband Cynic toen de band in 1993 het klassieke debuut Focus opnam. Er was meteen een goede chemie tussen de bandleden en er werd daarna flink getourd. 

Nadat de band stopte, legde Malone zich toe op sessiewerk en hij speelde op meer dan vijftig albums. Daarnaast schreef hij vier muziekboeken: Music Theory For Bassists, Dictionary Of Bass Grooves, Rock Bass en A Portrait of Jaco: The Solos Collection. Het laatste boek bevat transcripties van Jaco Pastorius' bassolo's. Hij was zelf een geschoold muzikant en hij gaf diverse lezingen, clinics en lessen.  

Daarnaast verscheen het soloalbum Cortlandt (1996) en hij was het brein achter het debuut van Gordian Knot. In 2008 voegde hij zich weer bij Cynic en speelde daar de afgelopen twaalf jaar veel mee. 

Malone speelde diverse instrumenten, maar hij werd vooral bekend als bespeler van de Chapman stick. Als bassist was hij vrijwel uitsluitend op fretloze vier-en vijfsnarige bassen van Ibanez te horen en in het verleden met een fretloze Kubicki.

 

 

zoeken
zoeken