IM Henry Grimes

Jazz- en avant-garde-bassist overleden aan de gevolgen van COVID-19

Muzieknieuws 21-04-2020 11:04

Henry Grimes is overleden aan de gevolgen van COVID-19. De jazz- en avant-garde-bassist werd 84 jaar oud. De afgelopen jaren zorgde Grimes voor een opmerkelijke come back.

Grimes is geboren in 1935 en al snel werd de contrabas zijn instrument. Na zijn studie op Juilliard, speelde hij mid jaren vijftig met vele grote namen in de jazz, zoals Gerry Mulligan, Sonny Rollins, Thelonious Monk, Anita O’Day en Charles Mingus. In de jaren zestig verzette Henry zijn koers steeds meer richting de free jazz en daarbij speelde hij met improvisatieartiesten als Cecil Taylor,  Don Cherry en Pharaoh Sanders. In die tijd, we hebben het inmiddels over het midden van de jaren zestig, kwam ook zijn solo-album The Call uit.  

In 1968 verhuisde Henry Grimes naar Californië, waar alles bergafwaarts ging. Hij moest zijn tijdens de reis beschadigde contrabas verkopen, hij miste daardoor optredens en hij nam diverse baantjes aan. Van tijd tot tijd was hij zelfs dakloos.

In de jazzwereld ging jarenlang het gerucht dat hij overleden was, maar hij werd herontdekt door een sociaal werker. Met behulp van fans en oude jazzvrienden werd er onder meer een contrabas voor hem geregeld. Bassist William Parker doneerde de groene bas, met als bijnaam Olive Oil, en luthier David Gage betaalde de vrachtkosten. De bas is op de hoofdfoto te zien.

Vanaf dat moment was alles weer rozengeur en manenschijn. Grimes tourde over de wereld, hij nam zes soloalbums op en hij werkte met artiesten als Rashied Ali, Andrew Cyrille, Marc Ribot en Ben Morea.

Het coronavirus maakte een einde aan het bijzondere verhaal van Henry Grimes. 

zoeken
zoeken