RIP Matthew Seligman

New wave bassist overleden aan de gevolgen van Corona

Muzieknieuws 20-04-2020 10:59

Op 16 april is Matthew Seligman overleden. Hij werd in een kunstmatige coma gehouden, vanwege de gevolgen van het coronavirus en hij verloor de strijd op 64-jarige leeftijd. Seligman is onder meer bekend als bassist van Bowie op Absolute Beginners en tijdens Live Aid in 1985. Maar hij deed veel meer.

Matthew Seligman (14 iuli 1955 – 17 april 2020) was onder meer bekend als lid van The Soft Boys en de Thompson Twins, maar hij was ook de sideman voor Thomas Dolby, die zijn overlijden op social media bekendmaakte. Velen kennen hem van het iconische optreden van David Bowie op Live Aid in 1985, met een in haast gevormde, maar superstrak spelende band. Seligman speelde ook bas op Absolute Beginners en de Labyrinth-soundtrack. Over dat nummer vind je later in dit bericht een video.

Na jaren in bands deed Seligman veel sessiewerk voor onder meer Stereo MC's, The Waterboys, Sinéad O'Connor, Morrissey, Tori Amos en Alex Chilton. De laatste jaren was hij mensenrechten-advocaat in Londen.


video: met Bowie tijdens Live Aid

Seligman is een heerlijk stuwende bassist, met een typisch kort en agressief jaren tachtig-geluid. Hij speelde meestal op een zwarte Fender Jazz - foto onderaan dit bericht -  met esdoorn toets, of een fretloze Ibanez - hoofdfoto - met een C-Ducer contactmicrofoon. Dit type wordt meestal gebruikt op akoestische gitaren, mandolines, banjo's en piano's en het geeft een natuurlijk geluid. Seligman kreeg zo een mooie, contrabas-achtige sound uit zijn Ibanez. Het waren de jaren tachtig, de hoogtijdagen van synths en Matthew speelde ook regelmatig bas op een Moog.


Video: let op de mooie baslijnen vanaf ongeveer 2.20

Op 17 april meldde Thomas Dolby dat Matthew een ernstige hersenbloeding had gehad, terwijl hij aan de beademing lag. Hij overleed later die dag.


Video: en hier legt hij een en ander uit over zijn baspartij op Absolute Beginners.

zoeken
zoeken