Word bassist

5 tips voor sologitaristen om over te stappen

Muzieknieuws 01-04-2020 17:03

In deze tijd van thuiszitten worden gitaren en bassen afgestoft, er worden online lessen aangezet en sommige muzikanten pakken zelfs een nieuw instrument op. Speciaal voor de thuiszittendebespelers van zes snaren zet De Bassist 5 tips onder elkaar voor sologitaristen, die bas willen spelen.


Dé 5 Tips voor sologitaristen die bas willen spelen.

1 – Zet je arrogantie aan de kant.
Natuurlijk ben je gewend dat je alle aandacht krijgt, dat er spotlights op je staan, dat je de luidste bent en baal je als je zanger of zangeres meer applaus krijgt dan jij. Als bassist kies je voor een rol op de achtergrond en niemand hoort je, tot je versterker uitvalt. Zet dus je arrogantie aan de kant en neem genoegen met een plek op de achtergrond, zonder complimenten, solomomenten en applaus.

2 – Kijk in de spiegel.
Leuk dat lange haar, spandex, leren jekkie en die stoere laarzen maar het is geen 1986 meer. Als bassist val je niet op en daar hoort een passend uiterlijk bij. We mogen momenteel niet naar de kapper, maar een tondeuze doet wonderen voor een fris, kort bassistenkapsel.



3 – Ga veel oefenen.
Het is leuk om een beetje te pielen op de hoge snaren, en om wat wilde gebaren te maken, maar het feest is over. Het wordt vanaf nu hard werken. Als bassist moet je altijd blijven doorspelen, wat er ook gebeurt en is er geen tijd voor windmills, sprongen en ander misbaar. Je komt niet meer weg met een leuk pentatonisch lickje, of een beetje oversturing door je Strat tegen de speakers te duwen, maar je moet nu echt aan de slag met akkoordenkennis, techniek en stijl.

4 – Koop een bas.
Tot nog toe kwam je weg met een klein instrument met dunne snaren, maar nu is het tijd voor een echt instrument. Alsof je van een lesauto overstapt op een echte. Het is over met lafjes over wat snaren strijken met een driehoekig stukje plastic: je moet nu met je blote klauwen die dikke kabels vastgrijpen en eelt kweken. Dat is iets heel anders.

5 – Stop met nummers schrijven
Niemand zit te wachten op nummers van een bassist en je hebt al je tijd nodig voor punt 1 t/m 4.

En één bonustip: check de datum van vandaag.

zoeken
zoeken