RIP Kenny Rogers

Bassist/zanger overleden

Muzieknieuws 21-03-2020 13:18

Op 20 maart overleed Kenny Rogers. Hij zou dit jaar 82 worden. Kenny Rogers op de website van De Bassist? Reken maar! Kenny begon zijn loopbaan als bassist en contrabassist.

Veel mensen zullen zich Kenny Rogers herinneren als maker van zoete countrysongs. Islands In The Stream, met Dolly Parton, zal bij velen bekend zijn. Kenny begon ooit als bassist en bleef dat instrument zijn hele carriere trouw. Hier dus een eerbetoon aan onze basbroeder!

Hier zien we Kenny met zijn eerste solohit, op een vroege Fender Precision Bass:



Een contrabas-solo? Geen probleem!

En met Dudley Moore op piano:





Kenny's loopbaan in het kort:
Kenneth Ray Rogers werd op 21 augustus 1938 geboren en hij stierf op 20 maart 2020. In de tussentijd scoorde hij meer dan 120 hits, vooral in de countrywereld. Hij verkocht 100 miljoen albums en hij stond bij elkaar meer dan 200 weken in de Amerikaanse hitparades.

Kenny startte als bassist bij jazz-zanger Bobby Doyle en stapte over naar de folkband The New Christy Minstrels. In deze band was hij zanger en bassist, op zowel contrabas als Basgitaar. Met een deel van de bandleden van deze folkgroup startte hij in '67 The First Edition en daarmee scoorde hij zijn eerste hit: Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In is hierboven te horen. De band ging langzaam van psychedelische rock naar country en rond '76 besloot Rogers solo te gaan.

Hij nam behoorlijk wat duetten op, zoals met Sheena Easton, Lionel Richie en Dolly Parton en in 1980 won hij een Grammy Award voor zijn hit The Gambler. De hoofdpersoon van dit nummer werd door hem veranderd in een karakter voor televisiefilms: Kenny Rogers as The Gambler, was de eerste.  

Rest in peace, Kenny!

zoeken
zoeken