Workshopfestival op Amsterdam Guitar Heaven - zaterdag 20 november

Basworkshops van Manuel Hugas, Peter Peskens, Jeroen Vierdag en vele anderen

Events 18-11-2021 13:11

Amsterdam Guitar Heaven 2021 kan doorgaan, ook met de nieuwe coronamaatregelen, die op 12-11 zijn aangekondigd. Op zaterdag 20 november is het zo ver: Amsterdam Guitar Heaven in Q-Factory Amsterdam gaat los vanaf 12.00 uur: workshopfestival, beurs en avondshow in één, in wat het grootste gitaar- en basevenement in de Benelux gaat worden. Waarom je als bassist langs zou moeten komen? Daarvoor hebben we veel goede redenen. Heel veel goede redenen! #agh21

Allereerst: een ticket is heel redelijk geprijsd
en nu te bestellen via Ticketmaster!

Zaterdag 20 november - Q-Factory Amsterdam 
Gearshow Gitaar & Bas 12.00-18.00u
Workshopfestival 13.00-18.00u
Avondshow 219.00-21.15u
PS de avondshow stond eerst aangekondigd voor 20.30u, maar is wegens de nieuwe coronamaatregelen vervroegd naar 19.00 uur. 

GEARSHOW GITAAR & BAS
Op de Gearshow Gitaar & Bas in de Grote Zaal en Foyer van Q-Factory kunnen de bezoekers de nieuwste bassen, amps, pedalen, software en accessoires zien en uitproberen. Lees veel meer over de gearshow elders op DeBassist.nl

AVONDSHOW
En vanaf half negen kun je de avondhow bijwonen met het 12 Combustions trio van Leendert Haaksma, met Manuel Hugas op bas, en de Tour door de Tijd band, met Jaimie van Hek op bas. Lees er meer over, klik hier!  

WORKSHOPFESTIVAL 
Overdag zijn er veel fijne workshops van bassisten. We hebben prachtige namen gestrikt: Manuel Hugas (Candy Dulfer, Liquid Spirits), Jeroen Vierdag (Ramon Valle, Caro Emerald, Tineke Postma), Joost van Eck (The Sunset Society), Peter Peskens (Jungly By Night, Jett Rebel, Weval), Jaimie van Hek en onze eigen workshopmakers Barend Tromp en Bas Nuiver nemen je mee in een Tour door de Tijd, een van de thema's dit jaar. Sean Fasciani staat in het kader van StageCoach Sessions met gitarist Mark Tuinstra en drummer Stefan Kruger op het workshoppodium.  

In dit artikel lichten we de workshops de je kan verwachten verder toe! 

Peter Peskens (Jungle By Night, Jett Rebel, Weval)
Peter Peskens maakt sinds 2012 onderdeel uit van de Amsterdamse powerformatie Jungle By Night, waarvan op 22 oktober het vierde studioalbum, Algorhythm, verschijnt. Hij studeerde aan het conservatorium van Amsterdam en tourde de wereld rond met de hipste bands en artiesten in Nederland, zoals Weval, Jett Rebel en The Mysterons. Zijn stijl wordt omschreven als uniek en opvallend, maar nooit in de weg van de rest van de band.

In zijn ‘Tour door de Tijd’ workshop gaat hij in op de bassisten die hem hebben beïnvloed: Justin Meldal Johnsen, Carol Kaye en Holger Czukay.

Jeroen Vierdag (Ramon Valle, Caro Emerald, Tineke Postma, Teus Nobel)
Hij is al decennia lang een van de vooraanstaande bassisten in Nederland. Jeroen Vierdag werkte met onder meer Trijntje Oosterhuis, Alain Clark, Ilse DeLange, The Ploctones en Caro Emerald en is docent basgitaar op de jazz- en latin-afdeling van het Rotterdams Conservatorium en de jazzafdeling van het Conservatorium van Amsterdam. We vroegen hem naar zijn plannen met de workshop op Amsterdam Guitar Heaven.
Voordat we het over Amsterdam Guitar Heaven hebben, zijn we benieuwd wat Jeroen momenteel zoal doet. 'Ondanks de coronasituatie deed ik veel leuke dingen met onder meer Caro Emerald, de Teus Nobel Liberty Group en Ramón Valle, een Cubaanse pianist die in Nederland woont. Alles lijkt nu wat beter te gaan en dit najaar doe ik onder meer een tour met Tineke Postma.'Wat kunnen we tijdens je ‘Tour door de Tijd’ clinic verwachten?
'Mijn invalshoek is de bas door de jaren heen. Ik zal kort de geschiedenis van bassisten en de bas behandelen, vooral beginnend bij de blues en jazz. Het is,  ook voor jongere bassisten, zeer leuk en leerzaam om te horen hoe bijvoorbeeld Ray Brown in zijn jaren veertig en vijftig bebopjaren speelde en dat zulke lijnen nog steeds gebruikt worden in moderne muziek. Natuurlijk keek de rock 'n' roll terug naar deze periode, maar ik kijk ook weer naar Jamerson en Motown die heel veel invloed hebben gehad op de muziek van nu. Dan heb je Jaco Pastorius, later Pino Palladino en tegenwoordig Thundercat en MonoNeon die in hun spel heel veel verbanden hebben met vroeger. Ik heb zelf een tijd metal gespeeld en die invloeden neem ik zelf weer mee in wat ik nu doe. Ik laat dus zien hoe elke generatie een volgende beïnvloedt en door een vorige beïnvloed is.'

Manuel Hugas (Liquid Spirits, Candy Dulfer)
Hij werkte samen met Jan Akkerman, Kane, Zuco 103, Keith Caputo, Benjamin Herman en vele anderen, zowel live als in de studio. Twintig jaar lang tourde Manuel Hugas met Candy Dulfer de wereld over. Sinds de oprichting in 2003 is hij docent bas aan de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam. Met toetsenist/producer Wiboud Burkens richtte hij in 2006 de indie-soulact Liquid Spirits op, waarmee ze in december een nieuw album uitbrengen. Drie singles zijn al uit. Check ook deze video die onlangs uitkwam op het Humble Heroes YouTube-kanaal.Wat kunnen we tijdens je ‘Tour door de Tijd’ clinic verwachten?
‘Bootsy, Jamerson, Pastorius en Paul Jackson zijn wel mijn grootste voorbeelden. En Pino Palladino ook wel, maar niet toen hij bij The Who speelde. Ik ga vertellen en laten horen hoe ik de invloeden heb verwerkt in mijn spel en filosofie aan de hand van Liquid Spirits-opnamen, waarmee ik ga meespelen. Ik kan zo de link tussen Jamerson en Patorius laten zien.

Manuel speelt ook in de Avondshow van Amsterdam Guitar Heaven, met Leendert Haaksma die zijn album 12 Combustions voorstelt. 

In de Bassist 55 kun je een uitgebreid interview met Manuel Hugas lezen. Check ook het artikel elders op DeBassist.nl: daar kun je het interview als pdf downloaden en de andere Liquid Spirits-video’s bekijken.

Jaimie van Hek 
We kennen haar we als bassist van de bands Sue The Night, Jasper Erkens, Shishani & Miss Catharsis of in het verleden van Cirque Valentin, Leona Philippo, S.C.A.R. en Marcel Singor. Tijdens de workshop vertelt Jaimie van Hek over haar transitie van spelen met vingers naar spelen met plectrum, hoe bands als The Police, Bloc Party en Smashing Pumpkins een enorme invloed hebben gehad op haar spel en performance en de toegevoegde waarde van bassynths zoals de Moog Taurus. Sound, expressie, groove en het gebruik van pedals staan centraal. ‘Vaak hebben mensen commentaar op mijn “veel te grote pedalboard”, omdat ik bassist ben. Dat draait gelukkig altijd bij als ze me horen spelen.’

 

Jaimie speelt ook in de Avondshow van Amsterdam Guitar Heaven, met de Tour door de Tijd band. 

Joost van Eck (The Sunset Society, Josephine Odhil, Donna Blue)
Hij is voornamelijk als bassist actief, maar ook als songwriter en producer. Joost van Eck is werkzaam bij Josephine Odhil en Donna Blue. Bij zijn eigen project The Sunset Society is hij actief in het schrijven, opnemen en live performen van zijn eigen muziek als bassist en zanger. Voornamelijk geïnspireerd door de jarenzestig psychedelica en authentieke pop, probeert hij te leven naar zijn visie: ‘Een baspartij kan een song maken of breken, maar het liedje blijft altijd het belangrijkste.’

Wat kunnen we tijdens je ‘Tour door de Tijd’ clinic verwachten?
‘Het begrip ‘Tour door de Tijd’ is voor mij eigenlijk dagelijkse kost. Ik haal voornamelijk inspiratie uit psychedelica en authentieke popsongs uit de jaren zestig. Niet alleen bij het bedenken of spelen van baspartijen, maar ook bij het schrijven en/of arrangeren van songs. Natuurlijk is er in de sixties niet alleen psychedelica gemaakt; er zijn ook goeie liedjes geschreven! In mijn workshop staan deze punten centraal en bekijk ik de invloeden van de bassisten/acts die mij inspireren, denk daarbij aan The Beach Boys, The Millennium, Mark Eric, The Wrecking Crew en Broadcast. Met bassisten als Carol Kaye, Jerry Scheff, Lloyd Lunham, Curt Boettcher, Doug Rhodes en James Cargill.’

Barend Tromp
Ook Barend Tromp doet een ‘Tour door de Tijd’ workshop. De jaren tachtig waren de hoogtijdagen van de bas in de popmuziek. Aan de hand van eigen composities laat Barend horen hoe de bastechnieken en sounds uit de jaren tachtig hem hebben beïnvloed. Denk bijvoorbeeld aan de fretless capriolen van Pino Paladino en aan de partijen van Tony Levin. Barend speelt bas in diverse bands en doceert bas en gitaar. Naast bassist is hij muziekwetenschapper en componeert hij veel en schrijft hij voor elke editie van De Bassist een workshop.

Bas Nuiver
In zijn ‘Tour door de Tijd’ workshop gaat Bas Nuiver in op de ‘the sound of hiphop’: hoe soul-, funk-, en r&b-baslijnen gesampled werden en langzaam evolueerden naar nu-soul, synths, 808s etc.: ‘Alles op de bas, natuurlijk!’ Bas werkte met Wulf, Lisa Loïs, Alain Clark en Miss Montreal, is docent op de Herman Brood Academie en Rock City Institute en schrijft voor elke editie van De Bassist een workshop.

 

Wil je weten voor de gitarist in je band welke gitaarworkshops er zijn, check dan het artikel op de site van onze collega's bij Gitarist.  

Zaterdag 20 november - Amsterdam Guitar Heaven 
12.00-18.00 uur Gearshow Gitaar & Bas en Workshopfestival
19.00-21.15 uur Avondshow met Leendert Haaksma's 12 Combustions & Tour door de Tijd concert
Q-Factory, Atlantisplein 1, Amsterdam

Tickets via Ticketmaster.nl:
Dagticket
 'Gearshow Gitaar & Bas + Workshopfestival' € 10,-
Avondshow 'Leendert Haaksma + Tour door de Tijd band' € 10,-
Combiticket 'Gearshow + Workshopfestival + Avondshow' € 15,-
Studenten krijgen 50% korting.
* Ticketprijs inclusief servicekosten en betalingskosten.
* Toegang is met coronatoegangspas vanaf 13 jaar
* We volgen vanzelfsprekend alle coronamaatregelen die gelden op 20-11.
Ga naar ticketmaster.nl of q-factory-amsterdam.nlgitarist.nldebassist.nl of musicmaker.nl om je ticket te bestellen. 

#agh21

Q-Factory, Atlantisplein1, Amsterdam is makkelijk bereikbaar met de auto vanaf de A10-ring (parkeren in parkeergarage Oostpoort, ingang Polderweg, uitgang Atlantisplein), met de trein Station Muiderpoort  (5 minuten lopen). 

We organiseren deze dag samen met onze collega’s van Gitarist, Musicmaker, Guitar Matrix, Stichting Output, Gitaarschool Nederland en EGTA.

 

zoeken
zoeken