Exclusief interview met Geddy Lee in De Bassist 68

Een persoonlijke terugblik op zijn lange Rush-carrière.

De Bassist Plus 07-03-2024 16:03

De Bassist had een exclusief en bijzonder interview met Rush-bassist Geddy Lee. Dat lees je in De Bassist 68. We schreven al eerder over Geddy's bijzondere basboek, terwijl Les Claypool ons over zijn favoriete Rush-platen vertelde. Dat lees je allemaal terug in dit extra artikel.

Dit is een extra webitem naar aanleiding van een artikel in De Bassist 68, april - juni 2024. Je kunt deze editie zonder verzendkosten bestellen in onze webshop muziekmagazines.nl.


In De Bassist 68 lees je het hele interview dat Jean-Paul Heck met Geddy Lee had. Hieronder lees je ons item over zijn basboek en daartussen verzamelden we wat fijne vids over en met Geddy. Wist je trouwens dat Les Claypool groot fan is? Check deze link om zijn mening over de Rush-albums te lezen.

Geddy Lee’s
Big Beautiful Book of Bass

Rush’ Geddy Lee begon pas relatief laat met het verzamelen van bassen. Hij maakte een inhaalslag en nu bezit hij misschien wel de mooiste bascollectie ter wereld. Om dat met ons allemaal te delen heeft hij een prachtig boek geschreven over 250 van de vele honderden bassen in zijn collectie, met een titel die alles zegt.

Het enige nadeel van dit enorme, dikke, grote en zware boek, was dat ik slapende benen kreeg van het gewicht op mijn schoot. Voor de rest was ik - zo rond pagina 150 - compleet overdonderd door de fantastische collectie van de Rush-bassist. Een collectie die ook nog eens weergaloos gefotografeerd is. Op dat moment had ik het hoofdstuk Fender uit, met daarin niet alleen interviews met Wilco’s Jeff Tweedy en Alan Rogan - de bas tech van John Entwistle - maar ook teveel mooie Fenders. Van Paisley Precisions tot Competition Mustangs, van de bijzondere Bass V en de Coronado tot een overdaad aan P’s en J’s in Custom Colors al dan niet met ‘matching headstocks’: de kop in de kleur van de body dus. Natuurlijk komen ook de hele vroege P’s en de zogenaamde Slab-versies, bekend van John Entwistle, voorbij.

VIDEO Geddy Lee Asks: Are Bass Players Human Too? | Official Trailer |
Paramount+

Op dat moment weet je dat je nog 250 pagina’s te gaan hebt, met bijvoorbeeld zeldzame Rickenbackers - denk aan versies met dubbele halzen, hele vroege exemplaren, Light Shows met knipperende lichtjes in de body en vier- vijf- en achtsnarige versies van de zeldzame, holle 4005. Bij Gibson/Epiphone zien we exemplaren met ingebouwde fuzz-circuits, een jaloersmakende hoeveelheid reverse en non-reverse Thunderbirds - in alle kleuren van de regenboog - en een zwerm bijzondere Rivoli’s en EB-2’s. Een zessnarige EB-6 in SG én EB-2-vorm? Geddy heeft ze beide. Bij bijna alle bassen vertelt hij bijzonderheden, iets over het geluid of de geschiedenis van de bas en andere leuke wetenswaardigheden, waardoor het geheel ook nog eens leerzaam en interessant wordt.

 VIDEO Geddy Lee explains his Effin’ Life | Extended interview

Wyman en Clayton

Tussendoor spreekt Lee op een amicale manier met bijvoorbeeld Bill Wyman, John Paul Jones, Robert Trujillo, Adam Clayton en bovengenoemde namen over de gedeelde passie, de door de heren bespeelde bassen en hun persoonlijke geschiedenis. Wyman behandelt de bassen waarmee hij opgetreden heeft en Trujillo komt natuurlijk met het verhaal van Jaco’s bas. Het is heerlijk om de verhalen van een stel bassnerds onder elkaar te zien. Miljonair of niet: als het om bassen gaat blijven het ‘boys and their toys’. Een internationale, geschreven versie van Vrienten’s Basmannen dus!

Na Fender, Rickenbacker en Gibson komen ook de Ampeg-bassen, de Höfners, de Danelectro’s, de kunstwerkjes van Tony Zemaitis en vele rariteiten voorbij, met wederom veel interessante feitjes, quotes, leuke historische feiten, foto’s en afdrukken van oude folders. Burns? Hagstrom? Vox? Gretsch? Er is geen bekend merk of Geddy heeft er wel een paar mooie en bijzondere exemplaren van. Los van de bassen uit het ‘privémuseum’ komen de podium- en studiobassen van Geddy in een apart hoofdstuk voorbij, zodat je kunt zien waar hij al die jaren bij Rush op speelde.

VIDEO Julia Hofer: Top 5 Rush Bass Lines | Geddy Lee | Thomann

Welke Geddy?
Ook Paul Sips, van Paul’s Bass Matters in Nijmegen, krijgt een schouderklopje van Geddy Lee, want hij kocht bij Paul een Jazz en een Gibson. We zijn benieuwd hoe de groten der aarde precies shoppen dus we gingen even langs bij Paul, die destijds een ‘66 non reverse Thunderbird in Pelham Blue in consignatie had staan.

‘Op een dag kreeg ik een e-mailtje uit Canada van ene Skully’, trapt Sips af. ‘Dat bleek achteraf dus John “Skully” McIntosh, de technicus van Geddy Lee te zijn. Hij had de bas op mijn website te koop zien staan en hij wilde meer info en foto’s, dus die gaf ik. In een van de mails zei hij: “Dank je wel, ik ga het even met Geddy overleggen.” Iedere bassist is meteen alert als de naam Geddy valt, zeker als de mail uit Canada komt. Ik vroeg dus meteen of het “die Geddy” was, die ik dacht dat het zou kunnen zijn. Dat was natuurlijk zo. De koop ging door en ik kreeg een foto van Geddy met de bas. Ik vroeg of ik het nieuws mocht melden, want dat is leuke reclame voor mijn winkel en dat mocht. “Het is een feit”, was het droge, maar vriendelijke antwoord.’

Het verhaal achter deze bijzondere T-bird lees je in Geddy Lee’s Big Beautiful Book Of Bass, Harper Design, ISBN 978-0-06-274783-9. Het enige minpunt? Via Bol.com ben je zo’n 100 euro kwijt voor het boek. Dat is veel geld, maar geloof ons: dit boek is iedere euro waard.

VIDEO Watch This and Don’t Tell Me Geddy Lee isn’t one of the greatest
Bass Players of All Time!



VIDEO Rush Clockwork Angels Tour 2013 (volledig concert)




ARCHIEF Geddy Lee’s Big Beautiful Book Of Bass uit DB 48, april-juni 2019

zoeken
zoeken