De bassisten om naar uit te kijken op ESNS 2023

De Bassist Plus 09-12-2022 11:43

Volop bastalent in Nederland en België, dat weet iedereen. Zeker na de coronatijd komt er veel tot ontplooiing. In januari gaan we het zien, op ESNS, weer helemaal live! 

Dit is een extra webitem naar aanleiding van een artikel in De Bassist 63, januari-maart 2023. Je kunt deze editie zonder verzendkosten bestellen in onze webshop muziekmagazines.nl. 

Tekst: Erk Willemsen, Chris Dekker - foto boven door Niels Knelis: Robin Kester met bassist Thijs Visscher


Eurosonic Noorderslag, ofwel ESNS is een conferentie en festival in één, waarvoor zo’n 4000 professionals uit de muziekindustrie naar Groningen komen om te netwerken en om 350 showcases te bekijken, op weg naar een nieuw speelseizoen.

ESNS verwacht dit jaar 40.000 bezoekers. Eurosonic vindt plaats op 40 podia in de stad, van 18 t/m 20 januari, en laat acts zien uit heel Europa. Noorderslag vormt op zaterdag 21 januari de afsluiting van ESNS en vindt plaats in een tiental zalen van De Oosterpoort, met louter Nederlandse artiesten. Die avond wordt ook de Popprijs uitgereikt.

We geven je in DB63 en hier op DeBassist.nl een paar tips voor acts die je zeker zou moeten gaan checken, soms alleen al vanwege de bassisten die erbij spelen. 

MME Awards nominaties
Music Moves Europe, ofwel MME. Vijftien artiesten uit vijftien landen zijn genomineerd voor een MME Award, die op 19 januari tijdens ESNS wordt uitgereikt. De prijs werd eerder gewonnen door artiesten als Stromae, Rosalía, Dua Lipa, Mezerg en Christine and the Queens. Nederlandse winnaars van de afgelopen jaren zijn onder andere Blanks, The Common Linnets, Naaz en Kovacs, en dit jaar maakt Goldikimono kans. Belgische winnaars waren Selah Sue en afgelopen jaar Meskerem Mees. Nu maakt The Haunted Youth kans!

The Haunted Youth
De vierkoppige band met Hanne Smets (toetsen), Stef Castro (bas), Tom Stokx (gitaar) en Nick Caers (drums) is gebouwd rondom zanger-gitarist Joachim Liebens. Dromerige synthpartijen, lange reverby gitaarlijnen, strakke bas en drums, en vocalen die ver in de muziek wegzakken: associaties met bands als Slowdive en The Cure liggen voor de hand.

Solomon
De ontroerende stem van Koen de Witte is het eerste wat opvalt aan de muziek van Solomon uit Maastricht. Maar de hele band onderscheidt zich, dat was ons meteen al duidelijk toen we de band zagen spelen op het Q&A Showcase Festival in Q-Factory. Het briljante gitaarspel is van Tim Haase. De keys van Guido Ulmer lopen mooi overal onderdoor, samen met de bas van Jolien van Geffen. Denk aan Thom Yorke, Mumford & Sons en Keane. De vrijdag voorafgaand aan Noorderslag komt hun debuutalbum ‘It Is All Downhill From Here’ uit. Goed getimed!

 

Sinds 1986
ESNS bestaat al sinds 1986 en heeft tal van nieuwe Europese acts door laten breken, zoals recentelijk Altin Gün, Celeste, Dua Lipa, Fontaines D.C., Meskerem Mees, Pip Blom, Sigrid en Wet Leg. Overdag biedt de conferentie plaats aan meer dan 150 paneldiscussies, interviews, keynotes en veel meer over dringende onderwerpen in de muziekindustrie.

Musicmaker Stage
Op de openingsavond van het festival, woensdag 18 januari staan meer dan 80 acts in zo’n 20 zalen geprogrammeerd in de binnenstad van Groningen. Met ons zusterblad zullen we die avond vertegenwoordigd zijn op een van de podia. Van 20.00-01.00 uur is er de Musicmaker Stage in de Drie Gezusters tijdens de Penguin Showcases. Jij kan daar met je band ook staan: schrijf je voor 18 december in en maak kans op een podium tijdens ESNS! Zie de procedure op Musicmaker.nl.

Natuurlijk kunnen we hier maar een paar acts uit Nederland en België belichten. Het programma is idioot uitgebreid met 350 showcases.

Check de blokkenschema's op de site van ESNS.  

Robin Kester
Seventies pop en dreampop à la Beach House; je doet nimmer recht aan een artiest door het zo bot te omschrijven, maar het snijdt hout denken we. Met bassist Thijs Visscher, die ook regelmatig bassynth speelt, spelen ze na Noorderslag 2021 nu op Eurosonic en volgt in februari het debuutalbum Honeycom Shades.

Loupe
Lana Kooper
is bassiste bij de Amsterdamse formatie Loupe, naast gitariste Jasmine van der Waals, drumster Annemarie van den Born en zangeres Julia Korthouwer. Ze spelen indierocksongs met speelse zangmelodieën en een stevige fundament van ritmesectie en gitaar. Luister naar die lekkere baslijn op hun nieuwe single Lonely Dance. 

Bente & Bnnyhunna
Er zijn niet veel muzikanten die tijdens ESNS in twee formaties spelen, maar Aditya Sardjono gaat dat doen. Hij speelt zowel bij Bente als bij Bnnyhunna. Bente speelde al op de gestreamde ESNS begin 2022. Bandleider en toetsenist Bnnyhunna eveneens, naast ook nog eens een succesvol optreden op North Sea Jazz.

Chuzi
De Brusselse Groovemachine M. Chuzi heeft een perfecte smeltkroes ontwikkeld uit afro-grooves, funk en progjazz. In november brachten ze hun debuutalbum Papara uit. Drummer Jan Heirman en bassist Niels d’Haegheleer vormen de basis, Bourtembourg (keys), Gil Duarte Da Cruz (gitaar) en Thomas De Vries (gitaar) kruiden de boel, zoals de band het zelf omschrijft, en het ultieme ‘dikkingsmiddel’ wordt verzorgd door een driekoppige blazerssectie.

Temple Fang
Temple Fang is de band van voormalig Death Alley-bassist Dennis Duijnhouwer (foto hieronder, door Jorrit van der Kolk). Met twee linkshandige gitaristen in Jevin de Groot, die ook in het verleden met Death Alley werkte, en Ivy van der Veer. Met nieuwe drummer Egon Loosveldt vormt Dennis de perfecte ritmesectie voor de aan Hawkwind en Monster Magnet herinnerende spacerock.

Elephant
Elephant was een van de verrassingen vorig jaar op ESNS. Bas Vosselman is van huis uit gitarist, maar in Elephant speelt hij basgitaar. Michael Broekhuizen speelt al jaren bas, maar staat te boek als gitarist van Elephant. En alsof dit niet verwarrend genoeg is, willen de heren tijdens optredens ook nog wel eens van instrument wisselen. Tijdens de pandemie werkten ze in een groentekas aan hun debuutalbum, Big Thing, dat in mei uitkwam op Excelsior.

Tramhaus
De Rotterdamse postpunkband Tramhaus gebruikt twee à drie akkoorden per nummer. Gitaarsolo's zijn spaarzaam, simpel, maar gewoon dienend en lekker. We horen soms maar een paar zinnen per nummer en de doorgaande, herhalende baslijnen van Julia Vroegh en staccato drums zijn hypnotiserend. Het gaat van ingetogen donker naar knallend en grungy, met de schreeuwende frontman Lukas Jansen als energiek middelpunt.

Check ook de ESNS site - ook voor tickets

 

 

zoeken
zoeken