Tal Wilkenfeld hield haar sessies met Prince 11 jaar geheim

Extra's bij het interview in de Bassist 58, okt-nov-dec 2021

De Bassist Plus 10-09-2021 11:09

Op haar twintigste speelde ze bij Chick Corea en Jeff Beck. Drie jaar later zat ze in de studio met Prince om het album op te nemen dat nu vijf jaar na zijn dood is uitgekomen: Welcome 2 America. Ze moest de sessies elf jaar lang geheim houden, maar nu kan Tal Wilkenfeld ons er trots over vertellen! Lees het cover-interview in De Bassist 58, en bekijk hier een mooie serie video's met Tal, en beluister de Basgasten podcast!

Dit is een extra webitem naar aanleiding van een artikel in De Bassist 58, oktober - december 2021. Je kunt deze editie zonder verzendkosten bestellen via deze link. 

Tegenwoordig is ze misschien meer singer-songwriter dan bassist, maar Tal is nog steeds razendpopulair en bekend onder bassisten. Het duurde jaren voordat we haar te spreken kregen, dus we maakten er gewoon een podcast én een artikel van.

'Of we Tal Wilkenfeld wilden interviewen', vroeg de Nederlandse afdeling van haar label ons. Natuurlijk wilden we dat! De Australische bassist staat al sinds editie 1 van ons magazine, zo'n 15 jaar geleden, hoog op de wensenlijst, maar tot nu was het nooit gelukt. We besloten er een combi van te maken: een interview in het magazine en een Basgasten-podcast. De laatste hoor je onderaan deze post.

De reden dat we Tal spraken was het postuum uitkomen van een album van Prince waarop ze speelt.  

Jeff Beck en Herbie Hancock
Na de tours en albums met grootheden als Eric Clapton, Herbie Hancock en Jeff Beck koos Tal Wilkenfeld (Australië, 1986) voor een solocarrière als singer-songwriter, wat in 2019 het album Love Remains opleverde. Maar in 2021 kan ze enthousiast terugblikken op het fenomenale basspel dat ze op het onlangs postuum uitgebrachte Prince-album laat horen. Ze spreekt er in het interview uitgebreid over.

Het interview in De Bassist is dus een co-productie met de podcast Basgasten, waar we met De Bassist partner van zijn. Beluister hier de hele podcast: 

We verkozen het Prince-album tot Release van de Week en nummer voor nummer geven we je wat achtergrondinfo. Check deze link voor alles rondom het album Welcome 2 America. Beluister hier het album. 

 

De legendarische bassolo uit 2007 met Jeff Beck. Ze was toen 21.

Hoezo gedurfd spelen? Chameleon met Herbie Hancock, 2010, inmiddels 24 jaar; in datzelfde jaar zou ze het album met Prince maken. 

Tal: ''Prince vroeg me in 2010 om mee te gaan op tour, maar ik had al verplichtingen bij Herbie Hancock en Jeff Beck. Dit album helpt wel in de verwerking daarvan, al zal de cirkel nooit echt rond zijn.'

De albumopnames met Prince moest ze geheim houden, tot nu: 'In 2010 hadden we al wat luistersessies gedaan, maar daarna duurde het wel tot januari 2021 voor ik het weer eens hoorde. Ik was bijna vergeten dat ik dit had ingespeeld. Een vriend van me liet me een nummer horen en zei: “Dit klinkt alsof jij het bent.” Ik moest zo lachen omdat ik me ineens herinnerde hoe ik dit had ingespeeld.'

Inmiddels heeft Tal Wilkenfeld een eigen carrière als singer-sonwriter opgebouwd. We schreven daar al eerder uitgebreid over op DeBassist.nl

En Tal heeft zelf een Spotify-playlist Tal's Bass samengesteld waarin ze al haar materiaal dat op Spotify verschenen is heeft verzameld. 

  

zoeken
zoeken