Thomas Pol neemt album op met louter solo contrabas

Solobas, maar dan ook echt!

De Bassist Plus 17-03-2022 18:03

Als je denkt aan een solobasalbum, dan weet je dat er eigenlijk altijd wel begeleiding is. Drums, toetsen, misschien wel gitaar. Thomas Pol komt echter met een album met uitsluitend zijn contrabas, maar hij doet veel meer. En dat hebben we voor je op een rijtje gezet, in een aantal mooie video's.

Dit is een extra webitem naar aanleiding van een artikel in De Bassist 60, april - juni 2022. Je kunt deze editie zonder verzendkosten bestellen via deze link. 

Je moet het maar durven: een soloplaat maken als bassist zonder andere instrumenten, zonder overdubs of computer, helemaal alleen. ‘Ja’, lacht bassist Thomas Pol enigszins zelfbewust. ‘Ik droomde er al een tijdje van en doordat alles met corona stilviel, kon ik het veel sneller dan gedacht uitvoeren.’
In De Bassist 60 lees je het hele interview, waarin hij vertelt over zijn achtergrond en hoe hij moeiteloos overstapt van latin naar klassiek of jazz met Benjamin Herman. De soloplaat, waar Pol over spreekt, komt 25 maart uit.  

Maar we maken niet voor niets een PLUS-artikel. Sowieso hebben we de info dat je op 27 maart naar de albumreleaseshow kan, in de Doopsgezinde Gemeente in Rotterdam en we hebben enkele mooie video's geselecteerd, te beginnen met the making of solo album Blue Soil by Thomas Pol


In de lockdownperiodes gebeurde er veel in het Concertgebouw in Amsterdam, achter gesloten deuren. Onder de veelzeggende naam Empty Concertgebouw Sessions, kwamen veel grote namen langs, zoals het trio met Benjamin Herman, Timothy Banchet en onze geïnterviewde:


Contrabas? Thomas kan je soms zien op basgitaar, zoals bij dit nummer: Pixie - Ivory King (J.Booker):


En dan is er nog het Thomas Pol Quartet ft. Jason Marsalis - Magnolia Triangle


Samen met zusterblad Slagwerkkrant en het Codarts Conservatorium van Amsterdam organiseerde De Bassist de Bass  & Drum Masters. In 2018 was Thomas te zien en te horen met Niek de Bruijn.

En dan is er het soloalbum. Eind maart plaatsen we hier de Spotify-afspeellijst.

 

zoeken
zoeken