De Darryl Jones Spotify Playlist bij het interview in De Bassist

Van Miles tot Stones en alles ertussenin

De Bassist Plus 01-10-2020 13:09

Darryl Jones speelt bijna al langer bij de Stones dan Bill Wyman ooit deed. Lees zijn relaas in het hoofdartikel in De Bassist 54, okt-dec 2020. Hier op DeBassist.nl kun je de Spotify Playlist beluisteren met véél werk van hem, en video's waarin je hem kan zien spelen met Miles Davis, Sting en The Rolling Stones.

Er zijn weinig bands op deze planeet die zo'n grote culturele impact, commercieel bereik en muzikaal nalatenschap hebben als The Rolling Stones. Darryl Jones verzorgt alweer jarenlang het laag in de band, nadat hij debuteerde bij Miles Davis. We spraken hem over zijn weg naar de top. Lees het interview in De Bassist 54

De Rolling Stones-bassist sinds 1993, Darryl Jones, is een natuurkracht met een carrière die ongeëvenaard is, zowel live als in de studio. Jones werd in 1961 in Chicago geboren en inmiddels heeft hij al tientallen jaren een gouden loopbaan. Hij kreeg zijn vuurdoop op zijn 21e, toen hij met Miles Davis ging spelen. Na twee albums met het jazz-icoon voegde hij zich bij Stings all-star band voor het album Dream Of The Blue Turtles in 1985. Vervolgens speelde hij met onder meer Herbie Hancock, Madonna, Eric Clapton, The Headhunters en Peter Gabriel. Sinds 1993 heeft hij een fulltimebaan bij de Stones, nadat Bill Wyman de band verliet. Wyman zat er 31 jaar bij en het is raar om te bedenken dat Jones dat getal over vijf jaar evenaart. 

Keith Richards zegt in de trailer voor een aanstaande documentaire over Darryl Jones: 'He's my solid rock left arm'. 

Juni 1983 ging Darryl Jones voor het eerst de studio in met Miles Davis en nam Freaky Deaky op, dat op het comeback-album van Miles, Decoy verscheen, later dat jaar. 

 

En deze baslijn van het titelnummer is legendarisch:

Vanaf oktober 1983 ging hij met Miles op tour en deed in 1984 onder meer North Sea Jazz aan, en het Montreux Jazz Festival:

En North Sea Jazz ook in 1985.

In 1985 nam hij Bring On The Night op met Sting.

 

Met deze fraaie baslijn op het album:

Bassolo bij Steps Ahead 1986

 

En dan The Rolling Stones, vanaf '93, en zoals te verwachten qua copyrightbescherming: geen goede live-beelden te vinden. 
Dit is het eerste nummer dat hij opnam met The Rolling Stones, van het album Voodoo Lounge.



Tot en met nu. De laatst opgenomen track is de eerste studio-opname die de Stones uitbrachten, de single die uitkwam in april 2020: 

Wat doe je als je niet met The Rolling Stones speelt, Darryl?
'Ik besteed wat tijd aan een documentaire die over me gemaakt wordt – Like A Rolling Stone – die al een paar jaar in productie is. Momenteel werk ik aan de muziek daarvoor. Ik ben altijd wel bezig en ik heb onlangs opgenomen met Bill Evans, Robben Ford en Keith Carlock voor een plaat die nog uit moet komen.'

Lees het interview in De Bassist 54

DARRYL JONES PLAYLIST BY DE BASSIST
En bewaar deze Darryl Jones Spotify Playlist, samengesteld door De Bassist, in je afspeellijsten!  

 

zoeken
zoeken