IM John Wetton

Asia-frontman overleden

De Bassist Plus 06-02-2017 14:53

Op 31 januari overleed John Wetton, na een lange strijd tegen ruggenmergkanker. Hij werd 67 jaar. Wetton werd vooral bekend als progrock-icoon, met bands als Asia en King Crimson. Hij deed echter veel meer. (Foto's: Bert Treep)

Wetton werd in Willington, Derbyshire, Engeland, geboren. Hij startte met kerkliederen op piano, om al snel op bas over te stappen. Na jaren in lokale bands, kreeg hij in '72 zijn eerste roem als lid van King Crimson, met Robert Fripp, Bill Bruford en David Cross. Naast het spelen van bas, nam hij de rol van zanger op zich, hij schreef vele nummers en dit deed hij tot het einde van de band in '74.

Daarna speelde hij met Roxy Music en Uriah Heep, waarmee hij twee albums opnam. In 1977 richtte hij, met Allan Holdsworth en opnieuw Bruford, de supergroep U.K. op. Toen deze band in 1980 stopte, nam hij een soloalbum op, hij speelde kort met Wishbone Ash, om daarna Asia op te richten met Carl Palmer, Steve Howe and Geoff Downes. Met het nummer Heat Of The Moment, van het poppy debuutalbum, scoorde Asia meteen een grote hit en het album Asia werd het bestverkochte album van 1982. Daarna kan het bijna alleen maar minder gaan en het is dan ook bijzonder dat Wetton in '83 uit de band ontslagen werd, op verzoek van label Geffen Records. Hij werd als zondebok gebruikt voor de tegenvallende verkopen van het tweede album. Wetton kwam in 1985 echter terug bij Asia, opnieuw in 2006 en hij bleef met deze band spelen, totdat de gevolgen van kanker het hem onmogelijk maakte. Billy Sherwood van Yes nam zijn taken over. Wetton zag het nog altijd positief in. Hij wilde blijven spelen met de band en zijn solo-overzicht The Studio Recordings Anthology gaf hem nieuw succes en nieuwe fans. Het mocht niet zo zijn.



Sessieman
Naast het spelen in eigen bands en het opnemen van soloalbums, bleef Wetton altijd een veelgevraagd sessieman. Hij speelde met Yes-leden als Steve Howe, Bill Bruford, Geoff Downes, Alan White, Billy Sherwood en Peter Banks, maar ook met Roxy Music, Bryan Ferry en Steve Hackett (Genesis).

Asia-toetsenist Geoff Downes gaf aan dat Asia bij elkaar blijft en hij noemde Wetton's basspel 'revolutionair'. Downes:
'Dit is het einde van een tijdperk voor ons allemaal, maar we zullen doorploeteren. De muziek van Wetton moet gehoord blijven worden en het liefst luid.'

Carl Palmer, eveneens Asia, schreef op facebook over zijn oude bandmaat:
'Met het overlijden van mijn goede vriend en muziekmaat, John Wetton, verliest de muziekwereld opnieuw een muzikale reus. John was een zeer aardig mens, die de populaire muziek enkele legendarische melodieën en teksten gaf. Ik zal zijn gevoel voor humor en zijn aanstekelijke glimlach missen. Goede reis, oude vriend.'

Bruford
Bill Bruford gaf een verklaring op facebook, die we door de mooie en bijzondere woorden gewoon in de originele vorm weergeven:
'John Wetton died on Tuesday, January 31st after a long and brave struggle with cancer. Even though you know it can’t be far away, it comes as a blow to the solar-plexus, enough to wind you. Ol’ Smokey Vocals will sing no more. We made some churnings and grindings and groovings and floatings together, fit for a King. We shall do so no more. Carolyn and I send our condolences to his family. May you rest in peace, JW.'

Twee zeer verschillende John Wetton's:





zoeken
zoeken