aanmelden
De bassen van Adam Clayton
Van Lakland tot Gibson
De Bassist + 20-06-2016 13:36
Epiphone, Gibson, Warwick, Lakland, Rickenbacker en Fender. U2's Adam Clayton neemt altijd veel oude en nieuwe bassen mee op tour. We stelden een overzicht voor je samen.

Adam Clayton: With Or Without Warwick

Vriend en vijand roemen hem om zijn fijne en melodieuze baslijnen, maar Adam Clayton zal nooit de geschiedenis ingaan als de meest virtuoze of meest invloedrijke bassist. Waar hij wel door opvalt is door het gebruik van vele bijzondere, vintage bassen op het podium. De U2-bassist gebruikt meestal een bewezen formule als basis. Het leeuwendeel van de songs speelde hij met oude en nieuwe Precision en Jazz-modellen van Fender of moderne versies van Lakland, terwijl dat tegenwoordig met de Duitse versie van onze test-Warwick is. Akoestisch gebruikt hij waarschijnlijk een Martin.


Voor een enkele song doet hij een greep uit zijn collectie oude bassen, die bestaat uit onder meer Gibsons van de types RD, Thunderbird, Triumph, Recording en Les Paul Signature, een Epiphone Rivoli, een Ibanez Musician Bass en een Rickenbacker 4001. Nadat hij de agressieve sound van The Who's John Entwistle herontdekte, zagen we hem met een de enorme, opvallende Warwick Buzzard Bass. Dit viel op bij het Duitse merk en al snel bouwde deze een speciaal model voor hem: een omgedraaide Explorer, de Reverso. Clayton gebruikt diverse halfholle Warwick Star Bassen, waaronder een met het element helemaal bij de hals, net als zijn Epiphone Rivoli. Anno 2016 lijkt hij een midden te hebben gevonden tussen het moderne van Warwick en de traditionele Fendersound en is de Warwick Streamer zijn standaardbas.

Op de foto zien we hem met een een Rickenbacker, een '60s Thunderbird, een Les Paul Signtaure Bass en een RD.  

 

Adam op zijn Custom Shop glitter-Fender tijdens repetities voor Glastonbury:

 

 

 

En een matching Jazz Bass:

 

 

Clayton op en over zijn signature Fender Jazz Bass:

 

 

 

Een van de Laklands, die hij jarenlang gebruikte:

 

 

U2 akoestisch. Zien we daar een Martin-bas?

 

 

Een mooie oude Gibson, met laag-ohmige elementen:

 

 

 

Wat beelden uit de studio met Fenders, een Warwick Stryker en versterkers van Ashdown en Aguilar.

 

 

De Epiphone Rivoli via een dikke fuzz:

 

 

Typisch jaren '80 is de Ibanez Musician Bass, waar we hem tegenwoordig nooit meer mee zien optreden:

 

 

Hij had alleen zijn kauwgom even uit moeten doen. Clayton met een van zijn vele Warwick Reverso's. Deze valt extra op door zijn omgedraaide kop:

 

 

 

Dit is een standaard Warwick Star Bass. Het Duitse merk bouwde ook een versie met één element, die meer richting hals geplaatst is. Waarschijnlijk is dit ter vervanging van de vintage Epiphone Rivoli.

 


De laatste jaren zien we hem steeds vaker op zijn Warwick Streamer-signature: