Dutch Double Bass Festival 29 & 30 oktober in Rotterdam - check het blokkenschema hier

Volgende week vrijdag en zaterdag! Met Derrick Hodge, Dave Holland, Kinga Glyk en vele anderen

Events 19-10-2021 13:10

Op 29 en 30 oktober vindt de derde editie plaats van het Dutch Double Bass Festival in Rotterdam. De crème de la crème van contrabassisten en elektrische bassisten treedt aan voor een indrukwekkende concertreeks. De volgende bassisten treden aan: Dave Holland, Kinga Głyk (foto boven), Ben Williams, Derrick Hodge, Jasper Høiby, Dominic Seldis, Sasha Witteveen, James Oesi, Robert Smith, Madlife, Fuensanta Méndez, Gonçalo Almeida, Florentin Ginot, en The Basses of the Nederlands Philharmonisch Orkest feat. Božo Paradžik. Met De Bassist zijn we partner van dit festival. Zien we jullie daar?

Met 18 concerten, Q&A’s, tentoonstellingen en natuurlijk lekker eten en drinken heeft het DDBF weer een prachige editie vogen, de derde alweer!  Dat allemaal in het spliksplinternieuwe Theater Zuidplein te Rotterdam. Koop je tickets nu om niks te missen.

Dagkaarten € 39,95 - Full Festival Ticket € 67,- Bestel tickets hier

Een van de allergrootste bassisten ooit, Dave Holland, komt voor een duoconcert (met gitarist John Scofield) naar Theater Zuidplein, waar zich gedurende twee dagen het Dutch Double Bass Festival (DDBF) plaatsvindt. Voor De Bassist natuurlijk aanleiding voor een interview, dat je in de huidige editie kunt lezen, net als een interview met de geweldige Poolse bassiste Kinga Glyk.
Deze editie van De Bassist bestellen? Ga naar muziekmagazines.nl 

Maar daarmee is de rij bassterren nog lang niet op. Van Derrick Hodge tot de contrabassectie van het Nederlands Philharmonisch met als gast sterbassist Božo Paradžik, van Jasper Høiby tot Ben Williams (foto boven). Je gaat veel contrabas zien, maar net zo goed tal van bassisten op elektrische bas, en zelfs een viola de gamba is aanwezig. 

Nieuwe namen
Ten opzichte van een eerder bericht op deze site en in De Bassist 58 gaan twee optredens niet door: Robert Smith wordt vervangen door Liam Byrne en de band van Harried Feraud wordt vervangen door het European Trio van Janek Gwizdala. Extra toegevoegd aan het programma is het bas-piano duo van Szymon Marciniak & Jongsuk Kim.

Internationaal en breed geprogrammeerd
Het DDBF is er wederom in geslaagd een rijk en afwisselend programma samen te stellen, met bassisten uit allerlei stijlen en de meest uiteenlopende windstreken. Met als doel om van iedere muziekliefhebber een basliefhebber te maken programmeert Dutch Double Bass Festival jazz, klassieke muziek, oude muziek en wereldmuziek in een tweedaagse viering van de contrabas en basgitaar.

Met De Bassist zijn we partner van het DDBF!

HET BLOKKENSCHEMA

 

Dutch Double Bass Festival - DDBF
29-30 oktober, Theater Zuidplein, Rotterdam
Dagkaarten € 39,95 - Full Festival Ticket € 67,-
Bestel tickets hier

Vriidag 29 oktober 
Dave Holland & John Scofield
James Oesi & Dudok Quartet
Liam Byrne
Janek Gwizdala European Trio
Madlife
Fuensanta Mendez
Codarts Students
Talking Bass (Q&A) met Hadrien Feraud, Dave Holland en Božo Paradžik

Zaterdag 30 oktober
Kinga Głyk & band
Derrick Hodge & band
Jasper Høiby’s Planet B
Ben Williams & band
Szymon Marciniak & Jongsuk Kim 
Dominic Seldis, Sasha Witteveen & Mike Boddé
Gonçalo Almeida
Florentin Ginot
Conservatorium van Amsterdam Students
Basses of the Nederlands Philharmonisch Orkest feat. Božo Paradžik & Eric Vloeimans
Talking Bass (Q&A) met Ben Williams, Kinga Glyk en Jasper Høiby’s

29 & 30 oktober: Rogier Dieges, Rikkers Contrabassen, De Gier Guitars & Basses, Roks Instruments, Jules Kirch 'ateliers in residence' en de Basbioscoop

 
ALLE ACTS TOEGELICHT:

Ben Williams
Ben Wiliams begon op zijn tiende met de bas en in 2009 won hij de prestigieuze Thelonious Monk International Jazz Bass Competition. Door die prijs kreeg hij een opnamecontract en in 2011 verscheen zijn debuutalbum Sate of Art, gevolgd in 2015 door Coming of Age. In 2020 verscheen I Am Man. Williams komt met zijn band naar DDBF. 

Derrick Hodge
Multi-instrumentalist, componist en producer Derrick Hodge mengt een jazzflow met een hiphopgroove, soulvolle diepte, spiritueel gewicht en creatief vuur. Hij speelde in vele internationale orkesten, maar ook net zo makkelijk met moderne hiphopmuzikanten en DownBeat verkoos hem als bassist van het jaar. Zijn spel op Common's BE staat in de Top 20 van hiphop-baslijnen.

Jasper Høiby
Echt iets heel anders doen, dat stond de Deense contrabassist voor ogen toen hij zijn nieuwe trio Planet B startte. Even weg van zijn succesvolle jazztrio Phronesis en los van zijn Fellow Creatures. Met Planet B start hij een volledig nieuw jazzhoofdstuk, met een fascinerende debuutplaat die vorig jaar uitkwam.

Gonçalo Almeida
Bassist en componist Gonçalo Almeida werd in Lissabon geboren, maar opereert vanuit Rotterdam. Hij slaat een brug tussen moderne jazz en freejazz en tussen de Nederlandse en Portugese jazzscenes.

Florentin Ginot
De Franse contrabassist Florentin Ginot is sinds 2015 lid van het gerenommeerde Ensemble Musikfabrik, maar slaat in zijn eentje zijn vleugels uit naar muziektheater en dans. Steeds is Ginot op zoek naar nieuwe manieren om eigentijdse muziek te presenteren.

Dave Holland met John Scofield
Met Dave Holland heeft het DDBF een van de allergrootste bassisten ooit weten te strikken. Hij komt op DDBF een duoconcert doen met gitarist John Scofield. De twee speelden in tal van formaties al samen, en deden ook al duoconcerten in Japan.
Dave Holland (74) was actief in de Londense scene vanaf 1964. In 1968 spotte Miles Davis hem bij een concert in Ronnie Scott's en vroeg hem meteen in zijn band te komen spelen wat hij tot en met 1970 deed. Daar maakte hij de initiatie van de jazzrock mee. Hij is te horen op de baanbrekende albums In A Silent Way en Bitches Brew. 
In 1972 verscheen zijn eerste album als bandleider: Conference Of The Birds. Met zijn laatste plaat Another Land (2021) staat de teller van albums onder eigen naam op vierentwintig. Voor het lijstje platen dat hij als ‘co-leader’ en als ‘gewoon’ bandlid maakte moet je op Discogs eindeloos doorscrollen.

Fuensanta Mendez
Zangeres, songschrijfster en bassist Fuensanta Méndez werd geboren in Mexico. Haar voorliefde voor poëzie komt terug in haar teksten. In 2016 won ze met haar Fuensanta Méndez Quintet de Persprijs tijdens het Prinses Christina Jazz Concours. Ze speelt een soloconcert.


Basses of the Nederlands Philharmonisch Orkest feat. Božo Paradžik & Eric Vloeimans
Als een van de beste orkesten van Europa heeft het NPO een breed repertoire: van Bach tot Wagner. Het is een primeur dat de basgroep van dit toporkest een soloconcert geeft, met ook nog de internationale stersolist Božo Paradžik, die zowel met veel belangrijke orkesten over de hele wereld speelde als via YouTube miljoenen hits met zijn solowerk vergaarde. Ze spelen de wereldpremière van een nieuw stuk van Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki.

Kinga Glyk
Ze is de jonge ster in de Poolse jazzwereld, je kent haar misschien van haar bijzondere YouTube-video's, en ze slaat haar vleugels internationaal uit met haar vierde album Feelings. Kinga Glyk speelt met haar band met twee toetsenisten en Yoran Vroom op drums op het DDBF. Een interview met haar vind je in de komenede editie van de Bassist. 

Conservatorium van Amsterdam studenten
Speciaal voor Dutch Double Bass Festival komen de studenten van het Conservatorium van Amsterdam spelen in Rotterdam. Twee studentenensembles, één van de klassieke afdeling geleid door Olivier Thiery, Burak Marlali & Rick Stotijn en één van de oude muziek afdeling, geleid door Margaret Urquhart, komen een spliksplinternieuw en spectaculair programma spelen.

Madlife
Madlife, oftewel Madelief van Vlijmen, maakt jaren tachtig pop, met veel synths, bijzondere twists en prachtige baslijnen. Eerder dit jaar verscheen haar ep, opgenomen in de Roode Bioscoop, waarbij ze haar nummers brengt met contrabas, viool, drums en achtergrondzang. In deze bezetting komt ze naar Rotterdam. Daarnaast speelt Madelief (contra)bas bij Dan Tuffy en Jasper Schalks.

James Oesi & Dudok Quartet
Hij is oprichter en artistiek leider van het DDBF en speelt zelf een concert met het Dudok Kwartet, waarin ze werken van onder anderen Bach, Kurtag, Fauré, Shaw en Dvorak uitvoeren. Sinds zijn komst naar Nederland in 2009 is James Oesi een bekend gezicht geworden in de klassieke en hedendaagse muziekwereld. Als een van de weinigen concentreert hij zich op de bas als solo-instrument.

Codarts Students
Dutch Double Bass Festival geeft iedere editie het podium aan talent. In samenwerking met het Codarts Conservatorium te Rotterdam treedt een speciaal voor het festival samengesteld ensemble van bassisten op.

Sasha Witteveen met Dominic Seldis en Mike Boddé
Maestro-gezicht en Concertgebouworkestbassist Dominic Seldis, jong talent Sasha Witteveen en cabaretier en pianist Mike Boddé leerden elkaar kennen bij Podium Witteman. De liefde voor de muziek en contrabas in het speciaal is groot bij de drie. Daarom stellen ze speciaal voor DDBF een programma samen waarin de bas de hoofdrol speelt.
Sasha Witteveen won de eerste prijs bij de International Youth Bass Competition in Lucca, the Britten Double Bass Competition, het Prinses Christina Concours en de Viennese Bass Days Competition in Amsterdam. We vroegen haar over haar optreden op het DDBF: 'Ik heb veel zin in het spelen met Dominic Seldis en Mike Boddé. Dominic is degene die me als eerste inspireerde. Toen ik begon speelde hij een soloconcert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, ik was pas tien of elf, maar ik ging backstage en hij heeft me advies gegeven en eigenlijk de baswereld ingeduwd. Ik was erg onder de indruk wat hij kon met solobas. Ik heb bij Witteman al eens met hem gespeeld, maar nooit een geheel concert. Het is een grote eer, ik heb er zin in en we hopen al improviserend een goede sfeer te creëren. Verder kijk ik uit naar Božo Paradžik. Hij is te gek, supervirtuoos en hij geeft elke zomer masterclasses die ik een keer bijgewoond heb.'

Met De Bassist zijn we partner van het Dutch Double Bass Festival. 
In de komende editie van De Bassist, die 9 september uitkomt kun je interviews lezen met Dave Holland en Kinga Glyk! 

Tickets DDBF
Dagkaarten € 39,95 - Full Festival Ticket € 67,-
Bestel tickets hier.  

Om alle bezoekers een veilig festival te kunnen bieden, en om te voldoen aan de overheidregels betreffende Covid-19 en festivals vraagt DDBF alle bezoekers om een coronatoegangsbewijs. Dat betekent dat je naast je festivalkaartje ook CoronaCheck van de Nederlandse overheid nodig hebt. Dit geldt als bewijs voor vaccinitatie, een recente negatieve PCR-test of een herstelbewijs. Het coronatoegangsbewijs kun je krijgen via de CoronaCheck app of printen via coronacheck.nl.

 

zoeken
zoeken