De Rickenbacker 4005 is terug!

In drie kleuren - en we doken in de geschiedenis.

Merknieuws 05-03-2024 10:05

De 4005 is een bijzondere bas, die maar kort gemaakt is en waarvan er weinig zijn gemaakt. Goede exemplaren zijn dan ook een fortuin waard. De bas is terug, de prijs is niet laag, maar vergeleken met een vintage exemplaar is het bijna een prikkie.

Bij Rickenbacker denk je meteen aan het bekende 4001/4003-model, misschien aan de dubbelnek-exemplaren, maar het merk heeft veel meer bassen gemaakt. De 4004 heeft hetzelfde silhouet als de 4001/03, maar er zijn ook modellen met geschroefde halzen geweest, zoals bijvoorbeeld de shortscale 3000 en longscale 3001. 



De holy grail in Rickenbackerwereld is de 4005, hierboven bespeeld door John Entwistle, hoewel ik je niet zal tegenspreken als een Lemmy- of Chris Squire-signature hoger op je verlanglijstje staat. Rickenbacker kwam in '64 met het model met een binding aan de achterkant en een meer afgeronde voorzijde van de body. In 1965 kwam daar een bas bij: de 4005. Ook hier zien we een binding aan de achterzijde, de bekende mensuur van 33,5", de 'cresting wave'-kop van de andere 4000-bassen en elementen die uit elkaar bij brug en hals geplaatst zijn. Omdat de body hol is, kreeg de bas een brug met een staartstuk met de beroemde 'R'. In de loop der jaren werden de toasters vervangen door hi-gain elementen, maar verder bleef de bas hetzelfde.



Een jaar later kreeg de bas een broertje: de WB-versie. Deze had een vlakke body - met alleen een afschuining bij het staartstuk - en ook bindingen aan de voorkant. Hierboven zie je uw hoofdredacteur in zijn jonge jaren met zijn WB, waarbij je duidelijk die afschuining ziet.

En er verschenen meteen wat bijzondere versies, zoals de 4005/6 een zessnaar a la Bass VI en Gibson EB6. Rickenbacker maakt van zo goed als alle modellen linkshandige versies en de linkshandige 4005/6 die laatst op Reverb te koop stond, moet een van de meest zeldzame bassen zijn! De 4005/8 had acht snaren: vier normale en vier octaadsnaren. 
Hieronder zie je de zessnariige variant. Daaronder drie WB's met dubbele bindingen en een achtsnarig model:



En dat is nog niet alles. Rickenbacker dacht: laten we de bas van een doorzichtige bovenzijde voorzien, zodat we lichtjes kunnen plaatsen, die met het ritme meegaan. Waarom ook niet? De Light Show (LS) was geboren. En als we dan helemaal compleet moeten zijn: de Engelse importeur Rose Morris had eigen modellen, waarbij het bekende, puntige Rickenbacker-klankgat vervangen werd door een meer regulier f-gat. Ook die exemplaren zijn zeer zeldzaam. 



De Light Show  -Entwistle toont hem hierboven - was er maar even, de /6 verdween in '77, de WB in '83 en de normale 4005 een jaar later. Onlangs kwam er een limited edition 4005 uit: een met dubbele bindingen, puntigere hoorns dan het origineel en shortscale.

Zijn er beroemde bespelers? Jazeker. Een beetje Who-fan herinnert zich de video's van Entwistle op een 4005 en een 4005 LS. Mani speelde in de Stone Roses tijd op een beschilderde 4005. In de Britpoptijd werden halfholle en holle bassen weer populair en Noel Gallagher, Paul Weller en Oasis-bassist Andy Bell werden regelmatig gespot met een 4005. In Nederland was het Marc Driessen van Supersub, die vaak met een prachtige Burgundyglo 4005 te zien was. Uw hoofdredacteur werd verliefd en via Marc vond hij een 4005WB in mapleglo. Het was mijn droombas qua uiterlijk, maar ik heb het er nooit helemaal mee gevonden en uiteindelijk toch verkocht. Spijt? Een beetje.

Ongeveer een op de twee posts op Rickenbackerfora is: Wanneer komt er een reissue van de 4005? Rickenbacker's Ben Hall - de familie Hall is al lang eigenaar van het merk - toonde deze week de eerste echte reissue. De prijs? We hoorden dat hij ongeveer € 5.000,- gaat kosten. Een schijntje als je weet wat een oude 'doet'.
Ben met de nieuweling, die ook op de hoofdfoto te zie is:




 

 

 

 

zoeken
zoeken