Adamovic Katana

Nieuwste telg in de Adamovic familie

Merknieuws 02-12-2020 09:59

Ons land kent veel basbouwers en Adamovic uit Haarlem is daar een van. Zijn nieuwste bas is een combinatie van veel verschillende elementen.

De Adamovic Katana was al enkele jaren in ontwikkeling. In de afgelopen jaren kreeg de bouwer al veel verzoeken om een moderne bas te maken die wel warm klinkt maar wel clean met een duidelijke toon en een snelle response. Een bas speciaal ontworpen om akkoorden op te spelen, melodiën en ingewikkelde stukken. En dan moest het ook met een kleiner mensuur dan gebruikelijk, een kleinere string-spacing maar wel met een extra groot fingerboard. Terwijl er aan de bas werd gewerkt werd er ook gesproken met de Japanse importeur Yusuke Koshino, die hen weer in contact bracht met de bassist Moto Fukushima. Deze combinatie bleek perfect te werken en zo zijn we uiteindelijk bij deze gloednieuwe bas uitgekomen, de Adamovic Katana.

Moto Fukushima is een Japanse bassist en Sum Cum Laude afgestudeerd aan het Berklee College Of Music. Zijn stijl is een combinatie van klassieke westerse muziek, traditionele Japanse muziek, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse muziek in combinatie met jazz improvisatie en maakt hem zeker uniek. Daarnaast heeft hij samengewerkt met Dave Weckl, Mike Stern, Joe Lovona en heeft hij met zijn trio "House Of Waters" (afkomstig van het Snarky Puppy label Ground Up) al twee albums uitgebracht die hoog scoorden in de iTunes jazz chart en wereldmuziek chart.



De Adamovic Katana is in veel opzichten een bijzondere bas, zo heeft het instrument een korte mensuur van 33 inch maar wel 27(!) frets waar de meeste bassen een mensuur van 34 inch hebben en 20 frets. Zoals elke Adamovic is deze bas ook ergonomisch ontworpen dankzij de X-ergo shaping waardoor hij precies om je lichaam past en altijd perfect in balans is. De body is een combinatie geworden van Afrikaans mahonie wat de bas een warme sound geeft, samen met ebbenhout geeft dit een duidelijke toon en een goede articulatie. Voor de nek is gekozen voor een combinatie van hard wenge en esdoorn, hierdoor klinkt de bas geblanceerd, vintage maar toch helder en open.

De bas is voorzien van een RampbarXL element, dit zijn in feite dubbelspoel-elementen naast elkaar geplaatst en fungeert als een ramp voor je vingers. Het oppervlak hiervan volgt precies de snaren en bedekt een groot deel van de body waardoor je je hand op veel plekken kunt zetten voor verschillende sounds. Je kunt ervoor kiezen om de bas volledig passief te laten met een volume, blend en toon-knop maar je kunt een driebands-eq van Glockenlang of Noll voorversterker laten plaatsen. Beide hebben een passief/actief knop.

Wil je zo'n bas laten bouwen of wil je nog meer details neem dan een kijkje op de website van Adamovic. Het is ze in ieder geval gelukt om een uniek instrument te maken en wij hopen dat Moto Fukushima veel plezier heeft van zijn nieuwe bas.

Website Adamovic

Website Moto Fukushima

zoeken
zoeken