Fender stopt met essenhout.

Klimaatverandering en insect oorzaak maatregelen.

Merknieuws 16-04-2020 17:33

Sommige dingen in het leven moeten veranderen om door te kunnen gaan. Zo ook bij Fender, die binnenkort stop met het gebruik van essenhout.

Essenhout sinds 1950.

Fender heeft besloten om te stoppen met het gebruik van essenhout voor gitaren en bassen. Het bedrijf vindt het onverantwoord om nog langer door te gaan met de productie hiervan omdat het aantal essenhouten bomen wereldwijd sterk is afgenomen. Daarnaast is de kans op overstromingen toegenomen en worden de bomen vernietigd door een insect genaam de Aziatische essenprachtkever.

Uiteraard wil Fender nog lang doorgaan met het bouwen van instrumenten en constante kwaliteit bieden maar besloot toch essenhout uit een groot gedeelte van de reguliere productiemodellen te halen. Met het hout wat nog over is zullen nog wel gitaren en bassen worden gebouwd voor de Custom Shop serie en de American Original Series. Fender zegt verder nog het beste te willen halen uit de laatste voorraad essenhout en over te stappen op nieuwe houtsoorten om instrumenten te blijven maken.

Fender gebruikt al sinds 1950 essenhout voor onder andere de Telecaster en natuurlijk de oervader, de Precision uit 1951. Ze zullen een totaal nieuwe weg inslaan en hopen dat wij natuurlijk met ze meegaan.

Website Fender

zoeken
zoeken