aanmelden
Rotosound Ultramag
Snarenmerk ontwikkeld nieuw type snaren.
Merknieuws 20-11-2019 18:43
Het Britse merk Rotosound is onlosmakelijk verbonden met de 'roundwound' oftewel de rondgewonden snaren. Logisch, zij hebben het tenslotte uitgevonden en daarmee het geluid van de elektrische bas in de popmuziek bepaald. Nu komt er weer iets moois.

De basgitaren werden vroeger vaak besnaard met flatwound-snaren, zeker in de jaren vijftig en begin jaren zestig. Maar er was vraag naar een andere, een fellere sound die het moest opnemen tegen snoeharde drums en gitaren. John Entwistle van The Who stapte naar het bedrijf Rotosound en hier werd de beroemde rondgewonden snaar geboren, de Swing Bass RS66 zoals deze vandaag de dag nog heet. De snaren klonken veel feller dan de huidige snaren en wonnen al snel aan populariteit. Billy Sheehan, Steve Harris, Phil Lynott, Roger Waters en nog veel meer muzikanten gebruiken Rotosound snaren en het merk blijft onverminderd populair.

Moderne technologie
De nieuwe serie heet Ultrameg en is gemaakt van Type 52 Alloy, waarmee het merk zich wil richten op een meer high-end markt en ook - ongeveer een tientje - duurder zijn dan de standaard sets Rotosounds. Ze worden gemaakt in de diktes 40-100 en 45-105 voor de viersnarige bassen en 45-130 voor vijfsnarige bassen. De snaren zijn een composiet van 52% nikkel en 48% ijzer, deze wordt ook gebruikt in de ruimtevaart en in duurdere elektronica. Het bedrijf wilde een snaar ontwikkelen die goed tegen veranderende temperaturen kan maar net iets anders klinkt maar niet te ruw voelt. De snaren zullen worden tentoongesteld op de NAMM 2020 in januari.

Website Rotosound

Website TMA