aanmelden
EBS BassIQ Blue Label
Analoog, inspirerend en maf
Merknieuws 03-10-2019 11:20
Het zweedse EBS komt met de nieuwe BassIQ Blue label. Zoek je autowah of Funkadelic-achtige synthbassgeluiden? Lees dan vooral verder!

De EBS BassIQ is een analoog, veelzijdig en inspirerend pedaal, waarme je lekker spacey geluiden kunt produceren. Qua knoppen en schakelaars lijkt het even overweldigend, maar we nemen je mee langs alle functies en mogelijkheden.

Met threshold en attack bepaal je de gevoeligheid, dus hoe het pedaal reageert op je spel, wat met dit soort effecten belangrijk is. Je varieert het effect door je snaren harder of zachter aan te slaan. Met de Q maak je het geheel wat scherper of warmer. Deze draaiknop ontbrak op de vorige versie van de BassIQ.

Dan hebben we de schakelaars. In de UP-stand en met de Q naar rechts, krijg je de typisch kwakende wah-sound, of een wat mellowere versie met de Q naar links. Voor een Sub-bassgeluid draai je in de UP-stand de Threshold naar links en de Attack helemaal omhoog. In UP-R krijg je een ander frequentiebereik, terwij de DOWN-stand een omgedraaid envelope-effect geeft. Meer synthbass dus.

Filters
Dan heb je nog drie filterstanden. Full Range, Band Pass en Low Pass. De eerste laat je volledige sound door, de laatste laat vooral het laag door en met de middelste hoor je meer effect en minder instrument. In het pedaal zitten kleine potmeters verborgen voor het uitgangssignaal,  voor de hoeveelheid hoge tonen van je normale signaal dat met het effectsignaal gemengd wordt en voor het bereik van het envelope-effect in de UP-R stand.

Dat klinkt allemaal heel technisch, dus laten we het wat leuker maken: Hieronder vind je een filmpje van Erik Arkö en Henrik Linder die met veel lol laten horen wat voor weirde geluiden je kunt produceren. Ohja, de prijs: voor een dergelijk effect is de prijs alleszins redelijk: € 179,-

EBS-website
Algam Benelux