NAMM Beursnieuws Deel 3 Ibanez

Van 32" tot jubileummodellen

Merknieuws 02-01-2019 10:45

Traditiegetrouw heeft Ibanez zeer veel nieuws. Zoveel, dat we het vrij kort zullen beschrijven. Het gaat dit keer om linkshandig, rechtshandig, medium scale, grotere snaarafstanden, signatures en veel meer. Ga er maar eens rustig voor zitten!

Mezzo
Allereerst zijn we benieuwd naar de SRMD200, oftewel de Mezzo. Dit is een 32"-versie van de SR-serie. De bas oogt 'vintage' door de esdoorn toets in combinatie met Sea Foam Green en Candy Apple Red en de toevoeging van de slagplaat. De PJ-elementen gaan via een 2-band EQ naar je versterker, maar het belangrijkste is de mensuur. Een 'normale' bas heeft een snaarlengte - van topkam tot brugzadel - van 34", terwijl short scales meestal 30" zijn. Tien centimeter korter dus. De Mezzo zit daar met 32" precies tussenin: een mensuur die soms ook door Squier, Gretsch, Teye en Burns wordt gebruikt. Volgens Ibanez speelt het makkelijker, terwijl je toch de strakheid op je dikkere snaren behoudt. We hebben diverse 32"-bassen bespeeld en we delen die mening. Zeker met de retro-lakjes, zie ook de hoofdfoto, lijkt de bas ons een winnaar!


Foto: de Mezzo oogt snel én vintage!


Affirma
De Zwitser Rolf Spuler ontwierp in de jaren '90 de AFR voor Ibanez. Dit was een lichte, apart klinkende bas met een bijzonder uiterlijk. Vorig jaar peilde Ibanez de meningen door een aantal prototypes van de Affirma mee te nemen en nu is de bas dan echt in productie. In de serie vind je vier- en vijfsnarige modellen, met een hals die tot halverwege de body doorloopt en met een element van Bartolini. 


Foto: de Affirma is qua uiterlijk even wennen. Of had je liever de zoveelste J-kopie willen zien? Nou dan!


20th Anniversary BTB
De BTB bestaat 20 jaar en daarom komt Ibanez met twee bijzondere versies qua houtsoorten en kleur. Voor de body wordt gevlamd esdoorn en okoume gebruikt, terwijl de toets panga panga is. Je denkt nu dat we die houtsoorten gewoon ter plekke verzinnen he? Nee, het is echt waar! De bas is leverbaar als vijf- en zessnaar en achterop het controlepaneel staat een '20th Anniversary'-logo. De elementen? Onze favorieten van Nordstrand!


Foto: de BTB bestaat 20 jaar. Van harte, Ibanez!


SR-serie
Dan is er een hele serie vernieuwde SR's, met nieuwe kleuren, diverse elementen en verschillende halsconstructies. De meeste modellen zijn er als vier- en vijfsnaar en soms ook linkshandig. De goedkopere versies hebben Ibanez' eigen PowerSpan-element, dat een dubbele J is. verder zien we modellen met Bartolini, Nordstrand en Aguilar. De Aguilars zien we op de topmodellen: De SR2400 & SR2405W hebben door bijzondere mono-railbruggen een instelbare snaarafstand. Voor het eerst in de geschiedenis van de Sound Gear is er dus een wijdere string spacing mogelijk.


Foto: de meest luxueuze versie van de SR heeft Aguilar-elementen.


Meer?
Verder zien we in de persmap een mooie mintgroene versie van de 30" Talman Bass, een halfholle Artcore 30,3" bas in Sea Foam Green - Ja! Wij houden van surfkleuren! - en vernieuwde versies van de signatures van Adam Nitti en Gary Willis. De vijfsnarige Nitti heeft Bartolini-elementen en een afneembare vinger-ramp. De fretloze, vijfsnarige bas voor Gary Willis komt ter ere van de 20-jarige samenwerking van Willis en Ibanez. De elementen en elektronica zijn van Aguilar, terwijl de fretloze toets van ebbenhout is.


Foto: wij houden wel van surfkleurtjes, ook al houden we het geen tien seconden vol op een echt surfboard.


Foto: de verniewde signature-bas voor Adam Nitti.


Foto: niet alleen de BRB bestaat 20 jaar: ook Gary Willis en Ibanez werken alweer 20 jaar samen. Dit wordt gevierd met deze mooie, fretloze vijfsnaar.



Nog meer?
Met zoveel nieuws moeten we summier zijn met de specificaties. Ben je benieuwd naar een bepaald model? Ga naar de Ibanez-website en klik op het model van je keuze voor veel meer foto's en specs!


zoeken
zoeken