aanmelden
Fender 2018 Limited Edition '51 Telecaster PJ Bass
De laatste Parallel Universe is een bas
Merknieuws 07-12-2018 15:44
In de Parallel Universe-serie lanceerde Fender het afgelopen jaar instrumenten die er hadden kunnen zijn, maar die er nog niet eerder waren. We zagen de hele serie al op de NAMM-show, afgelopen januari, waaronder de enige bas. Deze is nu leverbaar en heet - lekker kort - de Fender 2018 Limited Edition '51 Telecaster PJ Bass. Jammer dat ze de woorden Parallel Universe er niet nog tussen hebben weten te proppen.

Weet je wat? We doen het zelf! De Fender 2018 Parallel Universe Limited Edition '51 Telecaster PJ Bass doet ons enigszins denken aan de Fender 60th Anniversary Precision Bass: dit was een '51-achtige P, maar met een splitelement, een grote kop en wat moderne features. Deze '51 wijkt toch aardig af.

Niet alleen heeft de bas een extra J-element, maar het heeft ook een zogenaamde slab-body. Dit is een body met nauwelijks afgeronde randen en zonder uitsparingen voor bierbuik en bovenarm. De allereerste Fender-bassen waren zo en natuurlijk speelde John Entwistle op een latere en mysterieuze '66 Slab P, waar zelfs een boek over verscheen. Maar nu dwalen we af. De elementen zijn beide trouwens van het Custom Shop '60s-type.De '51 is verder voorzien van een essen body die met nitrocellulose is gelakt, een esdoorn hals en toets, waarbij de breedte bij de topkam een moderne 41mm is. Hele oude P's hadden een 44mm hals, wat behoorlijk breed is voor een viersnarige bas. Het profiel van de hals is afgekeken van een '63 P.
We zien meer moderne onderdelen, zoals lichte tuners, die er van voren wel lekker ouderwetsch uitzien, en een hi-mass-brug.

Op het eerste gezicht lijkt de bas maar twee knoppen te hebben, maar de voorste knop is een gestapelde knop met volumes voor beide elementen. De achterste knop is een mastertoonknop. Gestapelde knoppen zijn niet nieuw bij Fender. De allereerste Jazz Bass was er van voorzien - volume en toon per element, dus twee dubbele knoppen - en op moderne actieve bassen worden ze ook veel gebruikt.

Dan willen we nog één ding weten. Wat kost dat? De gelimiteerd leverbare en met koffer en certificaat geleverde bas heeft een adviesprijs van € 1.859,- Een hoop geld, maar een redelijke prijs voor zo'n bijzonder instrument. Als je er een wilt dien je er wel snel bij te zijn.

Directe link naar de '51 PJ