aanmelden
Gibson kruipt uit dal
Per november een nieuw management
Merknieuws 04-10-2018 10:16
Gibson is officieel op weg om uit het faillissement te komen en een nieuwe weg in te slaan. Bijzonder is dat de voormalige directeur Henry Juszkiewicz op een zijspoor is gezet.

In mei ging Gibson 'Chapter 11' in. Zoiets kennen we in Nederland niet, maar je zou het kunnen zien als een voorstadium van een eventueel faillissement, maar met kansen op wederopstanding. Hierover kon je eerder al meer lezen op deze website.

Nieuwe investeerders
De 500 miljoen dollar schuld – dat het bedrijf in mei had - is inmiddels verdwenen en er is 70 miljoen geïnvesteerd om Gibson weer op de rit te krijgen en te laten groeien. Dit is gebeurd door een groep investeerders, waarvan Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR) en Melody Capital de belangrijkste zijn. KKR is een zeer grote speler in de financiële wereld. De hoop is dat klanten, toeleveranciers en aandeelhouders zo meer vertrouwen krijgen in de toekomst van het merk, met zo'n bedrijf als moeder. De afgelopen maanden vocht KKR met andere grote aandeelhouders, die het bedrijf wilden verkopen, maar KKR begon een reorganisatie waarbij alle financiële problemen werden afgehandeld.


Foto: Jarenlang hield Pete Townshend de productie van Gibson SG's in zijn eentje op een hoog niveau, door vele exemplaren stuk te slaan. 

Henry J.
Bijzonder is dat directeur Henry Juszkiewicz - meestal Henry J. genoemd - en mede-eigenaar Dave Barryman uit beeld zijn. Hun aandelen in het bedrijf zijn weggenomen, en krijgen beide voorlopig alleen nog een aanstelling als 'adviseur', waarbij ze ervoor hebben getekend geen negatief nieuws over het merk naar buiten te zullen brengen. Tegen ons Britse collega-magazine Guitarist vertelde Henry J. dat hij het merk de komende jaren advies zal geven, om zijn kennis door te geven en om een nieuwe generatie managers op te leiden om het merk op een nieuw niveau te brengen.

Nat Zilkha
Naar verluid is er al een nieuwe directeur aangesteld, maar de naam is nog niet bekend gemaakt. Voorlopig is de woordvoerder Nat Zilkha (43), een nieuw lid van de raad van bestuur. Zilkha is niet alleen het financiële brein van KKR, maar ooit bracht hij drie albums uit met, en was hij de songwriter van de New Yorkse band Red Rooster. Daarbij speelde hij op een Les Paul en inmiddels heeft hij een hele verzameling bijzondere Gibsons op zijn kantoor hangen. Tien jaar na het stoppen bij de band, heeft hij dus weer een 'bijbaantje' in de muziekwereld.


Foto: Nat Zilkha, tien jaar geleden met zijn eerste Les Paul. Inmiddels is hij financieel directeur bij Gibson's moederbedrijf en Gibson-verzamelaar.

Muzikanten
Zilkha: 'Voor ons is het goed dat Gibson zijn goede naam weer terugkrijgt en behoudt. Wij zijn muzikanten, we geven enorm om het merk en we zullen het beschermen. Ik heb het gevoel dat ik een persoonlijke band heb met het merk. Gibson is een van de grote Amerikaanse merken, maar het is het spoor een beetje bijster geraakt. Het voelt als een verantwoordelijkheid om het merk weer aan de top te krijgen.'

De bedoeling is dat Gibson per november, met zo'n 800 werknemers, een nieuwe start krijgt.


Foto: Ooit was Gibson een klein bedrijf in Kalamazoo, waar een grote gemeenschap van Nederlandse immigranten was. In de oude werknemerslijsten kom je dan ook namen als Huis en Deurloo tegen.

Gibson-website