NAMM-nieuws

Stemknoppennieuws van Graph Tech

Merknieuws 18-01-2018 12:49

De stemmechanieken van je bas zijn niet de meest sexy of interessante voorwerpen, maar Graph Tech komt met iets geheel nieuws! Briljant, handig of overdreven?

Stemmechanieken heb je in alle soorten en maten en de laatste jaren zien we steeds vaker lichtgewicht-exemplaren. Op een gemiddelde bas worden echter nog steeds de ontwerpen gebruikt uit de jaren '50 en '60, die weer gebaseerd zijn op nog oudere ontwerpen van contrabassen. Het is daarom leuk en interessant om juist op dit gebied iets leuks te melden.

Graph Tech kennen we vooral van koolstof-brugzadels en dito topkammen, die we vooral tegenkomen op hele dure bassen en gitaren of als vervangingsonderdelen. Het Amerikaanse merk levert al enkele jaren zijn Ratio Machine Heads (RMH) en deze worden standaard geleverd op de dure gitaren van onder meer Washburn, Martin, Framus en Riversong. Deze RMH's zijn zo gemaakt dat ze qua ratio - zeg maar het aantal tandjes op het tandwiel, dus de nauwkeurigheid - perfect zijn afgestemd op de snaar. Ieder mechaniek is dus ietsje anders. Volgens het merk kan je zo sneller en fijner stemmen.

Je raadt het al: Graph Tech komt nu net RMH's voor bas. Er zijn gepatenteerde sets voor vier-, vijf- en zessnarige bassen en dan ook nog eens in diverse uitvoeringen, zoals vier op een rij voor bijvoorbeeld Fender, 3+1 voor Music Man en 2+2 voor merken als Gibson.



Foto: je ziet duidelijk het verschil tussen de tandwielen. Briljant, gewoon handig of overdreven?

Graph Tech-website

zoeken
zoeken