NAMM-verslag - Dag 4

Met Bootsy, Billy, Genzler, Vox, Godin en meer.

Merknieuws 30-01-2018 19:01

Baskasten geïnspireerd door line-arrays, Bootsy met zijn favoriete Nederlandse basblad, een Godin met Rickenbacker-trekjes. Dat en meer lees je in het vierde en laatste NAMM-verslag.

De term line-array zien we vooral terug in de PA-wereld en we kennen het allemaal: een reeks kleinere speakers, onder elkaar opgehangen in een soort banaanvorm. De hoek waarin ze hangen wordt door software berekend voor een perfecte spreiding in zaal of festival. Hoeveel theorie er achter de nieuwe kasten van Genzler zit weten we niet, maar het ziet er cool uit en we weten zeker dat je jezelf wat beter zult horen. Dat je je knoppenstand beter kunt aflezen is een leuke bijkomstigheid.
Jeff Genzler was ooit de man achter Genz-Benz. Fender kocht zijn versterkermerk en liet het helaas een stille dood sterven. Jeff is alweer enkele jaren terug met zijn nieuwe merk Genzler.


Foto: hoeveel Genzlers kun je op elkaar stapelen voordat de boel omkukelt?

Warwick trok, zoals gewoonlijk, weer een blik grootheden open en we kregen Bootsy zo ver om even met 'zijn' cover te poseren (zie hoofdfoto). Ook buiten Warwick's booth kwamen we weer veel grootheden tegen, waaronder Billy Sheehan en Bobby Vega.


Foto: op de NAMM kom je diverse grootheden tegen. Hier zie je Bobby Vega in een onderonsje met Stu Hamm (rechts) en Bass Camp-leider Ove Bosch (links).


Foto: Billy Sheehan signeerde posters bij Rotosound.

De lezers van Gitarist kennen het merk Nexi al. Dit is een nieuw Nederlands pedalenmerk en we hebben al geregeld dat wij de eerste productieversies gaan testen. Op de NAMM toonde het merk namelijk nog prototypes. Wat is Nexi? De basis wordt gevormd door een pedalenbord voor vier of acht pedalen. Het bord zelf bevat aan de onderkant twee halfronde knoppen, waarvan je met de een een boost inschakelt, terwijl de tweede het ingebouwde stemapparaat activeert. De stemming van je bas lees je af op een breed beeldscherm boven de pedalen. De effectpedalen zelf zijn analoog en je klikt ze simpelweg in het bord, waarbij ze meteen van stroom worden voorzien en aangesloten zijn. Je hebt dus geen patchkabels en stroomkabels nodig en de volgorde is eenvoudig te veranderen. Wil je je favoriete pedaal op dit bord gebruiken? Nexi levert losse plateaus waarop een gemiddeld pedaal van bijvoorbeeld Boss, MXR of EHX te monteren is - 'dubbele' pedalen als de Big Muff Deluxe zijn net te groot.


Foto: het Nexi-bord met vier hoogwaardige, analoge baspedalen. Onder zie je de twee halfronde knoppen voor boost en tuner en boven de effecten het grpte display om je stemming af te kunnen lezen. Het bord zelf krijgt nog een witte belijning.

Twee jaar geleden toonde Godin afbeeldingen van een witte, vintage-uitziende bas: de Dorchester. De bas leek een stille dood te zijn gestorven, maar nu is hij er toch: in zwart en een Rickenbacker-achtige sunburst. Fireglo, voor Rickenbacker-kenners. De bas is short scale, het heeft een geschoefde hals en op de body zitten twee zwarte P90-elementen. De achterzijde van de bas heeft een binding - net als bij de Rickenbacker 360-gitaar, inderdaad. Op facebook kregen we nog weinig positieve reacties, maar zelf vonden hem erg mooi én interessant. Sowieso zijn er niet heel veel short scales in deze prijsklasse en van deze kwaliteit. De Dorchester gaat weg voor net iets onder de duizend euro.


Foto: De Canadese Godin Dorchester heeft wat Rickenbacker-trekjes.

Guild heeft de Starfire Bass in diverse kleuren en met één of twee elementen. Naast de mahonie-versies is er nu eentje van gevlamd esdoorn. Flamed maple in het Engels. We probeerden beide even naast elkaar en de esdoorn-versie klinkt, zoals verwacht, wat feller.


Foto: de iets fellere Starfire in flamed maple is een plaatje om te zien.

Ook het Britse Vox kwam met een bas waarje even aan moet wennen. Het merk had al enkele Starstream-gitaren, die naast magnetische elementen ook een piezo-element hebben en de mogelijkheid om 27 gitaarmodellen na te bootsen. Denk aan de Vox Variax. Het is nog onduidelijk wat de basversie allemaal aan boord heeft, maar daar vertellen we je snel meer over!


Foto: met een middenstuk van hout en een dunne kunststof buitenzijde, oogt de Vox Starstream Bass futuristisch, maar met behoud van bekende lijnen.

Bij ESP zagen we deze 'nonrev' Thunderbird- en Jaguar- achtige GB-4. Het actieve instrument is leverbaar als zeer betaalbare LTD, maar ook als duurdere ESP. Met betaalbaar bedoelen we ruim onder de duizend euro, terwijl de ESP iets boven de tweeduizend euro gaat kosten. De laatste is er ook als vijfsnaar en heet dan zeer verrassend GB-5.


Foto: in seafoam green of zwart: de GB4/5

Ook short scale is deze Britse Chowny. We komen snel terug op de bas van dit nieuwe Britse merk, net als op de nieuwe BB-serie van Yamaha. Beide komen er namelijk aan voor een test voor in een van de komende magazines.



Foto: Chowny (boven) is een nieuwe speler uit Engeland, terwijl het Japanse Yamaha de klassieke BB vernieuwde (onder).



De NAMM-show zit er weer op. We zagen niet alles wat we in onze voorbeschouwing hebben gemeld. Door douaneproblemen was de Warwick Idolmaker bijvoorbeeld een grote afwezige, terwijl er weer ander nieuws niet in onze voorbeschouwing stond: denk aan de GB van ESP, de nieuwe serie basversterkers van Blackstar en de Vox modeling bas. Natuurlijk komen we in het magazine uitgebreid terug op de NAMM en er komen de komende weken vast nog wat productdetails voorbij.

Chris Dekker

zoeken
zoeken