aanmelden
NAMM-nieuws
Guild Starfire II in gevlamd esdoorn
Merknieuws 04-01-2018 18:23
Tussen groot nieuws heb je altijd kleine nieuwtjes. Zo is de Guild Starfire II nu in een tweede naturel-afwerking verkrijgbaar - maar onderhuids veranderde er meer.

Guild kwam in 1967 met de Starfire Bass als concurrent van onder meer de Fender Coronado, maar vooral de Epiphone Rivoli en Gibson EB2: twee broers die vooral populair waren in Engeland bij de zogenaamde British Invasion Bands. Een van de belangrijkste bespelers van de Starfire was echter een Amerikaan: Jack Casady van Jefferson Airplane. Zijn Starfire werd door een groep elektronica-hippies/-nerds onder handen genomen en niet veel later zat het ding vol knoppen en filters. Dit zou het eerste werk zijn van de heren die later Alembic vormden. Later zagen we Casady dan ook op de eigen modellen van dit Amerikaanse boetiekmerk.
En om het nog even verwarrender te maken: Natuurlijk speelde Jack ook op de geheel holle Les Paul Signature Bass, die nu al ruim twintig jaar opnieuw - maar net even anders - wordt gebouwd als Epiphone Jack Casady Bass.


Foto: Jack op zijn Starfire, die onder handen was genomen door Alembic

Terug naar de Starfire. Jaren geleden kocht Fender het merk Guild en ooit was er een aardige heruitgave onder de naam DeArmond Starfire. Deze had DeAmond-elementen en de bas was niet helemaal trouw aan het origineel. Deze bas verscheen zelfs als Squier Starfire in een folder, maar we hebben er nooit een in het echt gezien.
Guild ging enkele jaren geleden over in de Cordoba-groep en sindsdien wordt de Starfire weer gebouwd met een of twee Bi-Sonic-elementen: enkelspoelers die bij kenners bekend staan om hun mooie, dikke, zoete sound. Deze nieuwe versie is wel een geslaagde kopie. De Starfire II was al in rood, groen, zwart en naturel verkrijgbaar, terwijl de I er in rood en zwart is. De sunburst Chris Hillman Signature is inmiddels uit productie.


Foto: aan de lichte kleur zie je meteen dat het geen mahonie, maar esdoorn is

Guild voegt nu de FM-versie toe aan de serie. Dit lijkt een normale II, maar deze gebouwd van gevlamd esdoorn, oftewel Flamed Maple. De normale Starfire bestaat grotendeels uit mahonie - de 'normale' naturelversie is dan ook een stukje donkerder van kleur - en deze nieuwe versie zal dus anders klinken dan de normale II. Ook het hout voor de hals is veranderd van mahonie naar esdoorn, dus we verwachten een iets fellere sound.

Guild-website


Foto: ook de hals is duidelijk van esdoorn, wat de bas een wat fellere sound zal geven