Nieuwe Eastwoods

Een EB-1 en een dubbelnek

Merknieuws 12-12-2017 11:12

Eastwood maakt al jaren getrouwe kopieën en varianten van oude en rare bassen en soms basversies van gitaren waar nog niet eerder een bas van was. Kortom: Leuk! En er is weer nieuws.

Basversies van Jack White's Airline-gitaren, redelijke kopieën van de Ampeg Scroll Bass en de befaamde Ovation solidbody's. Mosrites, Flying V-bassen en 'non rev' Thunderbirds. Eastwood maakt het allemaal. Voor de volgende De Bassist hebben we een bijzondere zessnaar gescoord, dus die test lees je in 2018!

Maar Eastwood blijft meer uitgeven dan wij kunnen testen en meestal gaat het met een soort crowdfunding. Als genoeg mensen een aanbetaling doen op een basontwerp, dan wordt deze in productie genomen. Dat lukte met onder meer de eerder genoemde Flying V en zessnaar en hopelijk ook met de bassen die we hieronder behandelen.

Opgeschilderd
De eerste mogelijk nieuwe bas is een variant op de EB-1, oftewel de eerste bas van Gibson. En ja, Gibson had eerder een vioolbas dan Höfner, maar de Amerikaan had een massieve body en een eindpin om hem als staande bas te spelen. Eastwood maakt de EB-1 32" in plaats van 30" (dus medium scale in plaats van short scale) en de body heeft holle kamers, die door de f-gaten zichtbaar zijn. Bij de Gibson waren deze opgeschilderd (*). We zijn nog niet helemaal onder de indruk, maar de Flying V pakte ook beter uit dan gedacht: de geschroefde hals werd op het laatste moment veranderd in een correcte gelijmde hals.



De tweede bas is ook een gitaar (Hoofdfoto). Het is namelijk een dubbelnek die gebaseerd is op een zeldzame 1960's Telestar 4/6 double-neck. Ben je benieuwd? Check de Eastwood Customs-website voor meer informatie. 

(*) En wil je meer weten over oude Gibsons? Check The Gibson Bass Book





(*) 

zoeken
zoeken