aanmelden
Dikke Ashdown voor Geezer
Head of Doom Geezer Butler Signature Bass Amp Head
Merknieuws 30-10-2017 09:52
Geezer Butler eindige in 2017 laatste tour van Black Sabbath. We hopen hem echter nog veel op het podium te zien en dat zal dan waarschijnlijk met Ashdown zijn. De Britse versterkerbouwer ontwikkelde enkele bijzondere producten voor hem.

Geezer Butler's huidige rig is gebaseerd op die van de in 2002 overleden Ashdown-gebruiker en Who-bassist John Entwistle. Zijn signaal wordt in in hoog en laag gesplitst en vervolgens naar een muur aan kasten gestuurd. Meestal staan er vier 4x12"-kasten en eveneens vier stuks met 2x15". Soms meer. Dat het ook kleiner kan, bewijst Geezer ook: In zijn kleedkamer gebruikt hij al jaren de geweldige 15W. CTM-15 Drophead van het Britse merk.

Ashdown werkte anderhalf jaar samen met Terry Welty, de bastechnicus van Geezer. De basis was een originele preamp die voor John Entwistle (JAE) gebouwd werd. Entwistle splitte zijn signaal op een andere manier, maar nu wilde men de preamp er klaar voor maken. Om alle kasten te voorzien van genoeg vermogen, waren er cross-over filters nodig, evenals vier uitgangen nodig die naar twee APM-1000 eindversterkers van het merk gaan - ook deze werden door JAE gebruikt. Voorts werd hetcircuit wat aangepast, zodat de voorversterkerbuizen meer vermogen kregen. Dit zorgt voor het randje waar Geezer zo van houdt.

Een probleem was het vinden van onderdelen, omdat er sinds 2002 veel veranderd is. Gelukkig had een van de Ashdown-medewerkers ergens een doos reserveonderdelen voor JAE klaarstaan, dus de ABM-RPM-GB werd in 2016 werkelijkheid. Geezer was tevreden.Een jaar later gaat Ashdown een stapje verder met de Head of Doom: Een complete versterkertop, met voorversterker en eindversterker in één behuizing. Deze versterker wordt geheel met de hand in Engeland gebouwd, met veel input van Geezer zelf, en is gebaseerd op Ashdown's vlaggenschip, de ABM en de hierboven beschreven voorversterker.

Natuurlijk moet het een beetje duivels en de Ashdown levert dan ook 666W. Met een zogenaamde slave-uitgang kunnen meerdere eindversterkers worden aangestuurd, en dat moet ook wel, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. 

Wat heeft de Head of Doom nog meer? Naast een klassiek, zwart uiterlijk, dat bij Geezer's bassen past, zien we niet één maar twee VU-meters. Zowel het in- als uitgangssignaalkunnen in de gaten worden gehouden. Via een 9-band EQ heb je controle over je toon en net als bij de voorversterker krijgen de preampbuisjes wat extra stroom voor mooie, harmonische boventonen en het fijne randje.

Natuurlijk is er de bekende sub-octaver, er is een tuner-uitgang, een lijnuitgang, een effect loop en een DI-uitgang. Geezer gebruikt er nu zelf meerdere om zelfs twaalf kasten aan te sturen. Doordat de versterker alleen buizen in de voorversterker heeft, weegt het slechts 14kg.

En dan de prijs. €666? Je krijgt twee VU-meters, dus reken op ongeveer het dubbele.
Ashdown-website