aanmelden
Musikmesse 2017
Nieuwtjes uit Frankfurt am Main
Merknieuws 11-04-2017 11:02
In april vond de Musikmesse in Frankfurt am Main plaats. Op het gebied van 'Pro Light & Sound', oftewel podiumlicht en -geluid, is de Duitse beurs nog steeds de grootste, maar qua MI, oftewel Musical Instruments, opereert de Messe de laatste jaren in de schaduw van de NAMM in LA. Grote merken blijven weg en de organisatie weet het tij nog niet te keren. Toch waren er wat nieuwtjes en natuurlijk hebben we die voor je onder elkaar gezet.

Musikmesse 2017

Twee bassen hebben we al aan je voorgesteld. Eentje kort op onze facebookpagina en de ander iets langer op de website.


Höfner
De eerste is de nieuwe Höfner 500/18. In de Chinese serie levert de merk de wat grotere, populaire Verythin Bass en de dikke President, maar vanuit de Duitse werkplaats levert het merk alleen de compacte Vioolbas en de Club. De Federal, een bas met een dikke jazzbody en uitsluitend in zwart leverbaar, was een gelimiteerd model, maar nu komen de Duitsers weer met een grote bas in het Duitse standaardassortiment. De geheel holle bas heeft een 17" body, die wat dikker is dan de Verythin/Verithin. De 500/18 is short scale, heeft twee humbuckers en is standaard voorzien van flatwounds. Het zal geen goedkope jongen zijn, maar mooi is ie wel.
Italia
Elders op deze website kun je lezen over de Italia Maranello Cavo, met Britse, Italiaanse, Amerikaanse en Aziatische roots. De bas heeft een mahonie body met grote holle kamers, die zichtbaar zijn door de zeer eigen f-gaten. De bas is licht en met de korte mensuur (30") is het een zeer comfortabele bas. Hoewel de body en brug een beetje 'Gibson' uitstralen, zie we vooral veel Gretsch terug in deze bas. De Italia Toaster-elementen doen denken aan Filter'Trons en de knoppen met logo zijn duidelijk geïnspireerd op het Amerikaanse country-merk.
Hiwatt
Hiwatt leverde nooit specifieke bas- of gitaarversterkers en in de jaren '60 had je niet eens specifieke versterkers per instrument. Iedereen speelde over Marshalls en the Stones en Faces plugden zelfs hun gitaren, bassen en toetsen in Ampeg SVTs. De Ashdown CTM15 en CTM30 zijn niet heel anders dan een Vox AC15 of AC30. De enorme, ontilbare 200W en 400W Hiwatts staan echter onder het kopje 'bas' en de lichtere versies onder 'gitaar'. Een buizenbak is een buizenbak en die versterkt geluid, of het nu een bas is of een gitaar. Het is daarom apart dat het Britse Hiwatt met een 50W buizenbak komt voor bas. Met ongeveer 11kg is het ding een stuk beter te hanteren dan de zware versies en met 50W-buizenkracht, uit twee EL34-buizen, kun je veel aan. Waarin deze versterker afwijkt van de gitaarbroer is een midknop met drie standen.
Eden
Eden is langzaam maar zeker bezig met een terugkeer in de baswereld. Na de overname door Marshall was het even rustig, maar er werd hard gewerkt aan nieuwe spullen. Vorig jaar zagen we op de NAMM de Terra Nova-versterkers en onder dezelfde naam levert het bedrijf nu een voorversterkerpedaal, die de grote broer van de bekende WTDI is. Steeds meer bassisten reizen liever met een goede preamp, al dan niet gecombineerd met in-ears, dan met een versterker en na merken als Mesa Boogie en Ashdown duikt ook Eden in deze wereld. De Eden Terra Nova Preamp zal ongeveer 200 euro kosten en voor dat geld krijg je een stevig pedaal met een vierband equalizer, een schakelbare effects loop, een compressor, een DI-out en nog wat handigheden voor de veel spelende bassist.
Cort
De GB-serie van Cort biedt instrumenten met een vintage karakter, zonder dat het direct kopieën worden van dat ene merk, beginnend met een 'F'. In de serie vind je vier- en vijfsnarige instrumenten, al dan niet met een tweeband equalizer. De bassen zijn er met twee J-elementen of met een J in het midden en een MM-type humbucker bij de brug. Per juni is de serie vernieuwd en verbeterd, met prijzen vanaf ongeveer 400 euro.d'Addario
Naast snaren komt het Amerikaanse d'Addario met steeds meer handige accessoires, waaronder neksteunen, clip-on-tuners en schoonmaakmiddelen. Na de clip-ons komt het merk met een stemapparaat voor op je pedalenbord. De naam Chromatic Pedal Tuner is niet erg fantasievol, maar de verticale LEDs zijn dan weer opvallend. Volgens het merk zorgt een 32-bit chip ervoor dat het pedaal viermaal sneller is dan een gemiddelde clip-on-stemaparaat en het geheel is iets nauwkeuriger.Radial
In onze Soundcheck-rubriek komt het merk Radial vaak voorbij. Veel grote bands, studio's en zalen gebruiken DI's van het merk, net als onder meer reamp-kastjes, effecten en meer. De LX-2 is een nieuwe, passieve line splitter en attenuator. Dit houdt in dat je één signaal naar bijvoorbeeld twee versterkers of tafel en versterker kunt sturen, zonder ruis en met behoud van je signaalsterkte. Het werkt met XLR en jack en een Jensen-transformator van hoge kwaliteit zorgt ervoor dat je signaal top blijft.