aanmelden
De Grombass V2 van OnkartGromt
Een maf maar goed Noors pedaal
Merknieuws 24-10-2016 12:39
Onkart Gromt betekent 'iets goeds' en de typenaam Grombass is gebaseerd op het Noorse tractormerk Grombasen. Een pedaal voor 'boeren en gelijkgestemden', noemt bouwer Øyvind Mjanger het. Wat is dit in hemelsnaam voor pedaal?

Op de London Bass Show, eerder dit jaar, ontmoetten we licht gestoorde en geniale Mjanger en we waren alleen door zijn visitekaartje al onder de indruk. Dit was namelijk een stukje printplaat met daarop alle info gegraveerd. Eenzelfde stukje printplaat siert ook de bovenkant van zijn meest recente baspedaal, de Grombass V2.

Het petrolkleurige ontwerp is dus een printplaat, het bevat plaatjes van een koe en een tractor, maar het echo't ook de racestrepen van een Shelby Cobra of Mustang. Rock 'n' Roll dus. Op het eerste gezicht lijkt het een ingewikkeld pedaal, maar in de praktijk valt het mee. Met de twee stille voetschakelaars, zet je de drive/fuzz (On/Off) en de boost (Intercooler) aan en uit. Beide zijn voorzien van een helder lampje en het pedaal heeft ook een lampje die aangeeft dat het stroom krijgt.
 
Muffler
De drie schakelaars erboven zijn erg belangrijk voor de sound. Met de linker kies je voor een drive-/fuzzcircuit dat gebaseerd is op Germanium, LED of Silicon. Alle drie geven een heel andere kleur aan je geluid, waarbij de Germanium-stand de meest 'vintage' is.  De Muffler rechts haalt hoog van je geluid, met drie frequentie-instellingen.


Vervolgens heeft de Grombass vier draaiknoppen. De Turbo is de inputgain voor beide uitgangen (daarover zo meer), Gear bepaalt de toon, Volume is het uitgangsniveau van de drive/fuzz en de Boost spreekt voor zich. Hiermee bepaal je de volumetoename als je de Intercooler intrapt. In het zeer solide gebouwde apparaat vind je potmeters om het cleane uitgangsniveau en de ingangsgain af te stellen.

Expressiepedaal
Bijzonder zijn ook de vier uitgangen. Van links naar rechts vind je een cleane output, die werkt met de boost, de normale uitgang die werkt met beide effecten, een ingang voor een expressiepedaal, een mono-ingang en een ingan voor je adapter.

Volgens Mjanger werkt de drive/fuzz vooral op het hoog en blijft je laag goed in stand. Of dat zo is? Er is een exemplaar onderweg naar De Bassist!

www.onkartgromt.no