aanmelden
G&L Kiloton
G&L lanceert geheel nieuwe bas.
Merknieuws 27-09-2016 12:00
G&L wordt ook wel het 'derde merk' van Leo Fender genoemd. Na de verkoop van Fender aan CBS startte hij Music Man, om dat vervolgens te verlaten om met George Fullerton (de 'G' in de merknaam) zijn derde merk te beginnen. Leo is overleden, maar alle drie de merken zijn er nog. De Kiloton is de laatste creatie van G&L, maar is het echt een geheel nieuwe bas?

Het is een beetje raar. Fender, Music Man en G&L vissen deels in dezelfde vijver. Met de Dimension kwam Fender enkele jaren geleden met een Music Man-achtige bas, Music Man begaf zich dit jaar met de Caprice en Cutlass op Fender-terrein... ...en G&L?

De nieuwe Kiloton, dit staat volgens het merk voor de explosieve kracht van 1.000 ton TNT, is gebaseerd op de SB-2 en deze zou je de 'Precision van G&L' kunnen noemen: een iets slankere P, met een split- en een j-element. Enkele andere bassen van het merk hebben de zogenaamde Magnetic Field Design-humbucker, wat een doorontwikkeling is van het bekende Music Man-element. De Kiloton combineert het uiterlijk van de SB-2 met een enkele MFD-humbucker op de plek van... ... de StingRay. Waarom ook niet? Opvallend is dat de bas geheel passief is. In tegenstelling tot een StingRay of andere G&L-modellen met de MFD, heeft de bas dus geen voorversterker aan boord.

Mini-schakelaar
De bas is echter geen 'one-trick-pony'. Tussen de volume- en toonknop vind je een driewegschakelaar. Hiermee schakel je de humbucker van serie, via enkelspoels, naar parellel. In enkelspelsmodus zal de bas dus enigszins klinken als een Jazz Bass op het brugelement, in parallele modus geeft de humbucker een wat strakker geluid en in serie een wat rondere sound. Deze schakelaar zien we op de MFD-G&L's, maar bijvoorbeeld ook op de Warwick $$-modellen en we weten uit de praktijk dat dit een zeer fijne functie is.

De bas is verder typisch G&L. De hals zit met zes bouten stevig vast, er is keuze uit diverse kleuren en (toets-)materialen en het geheel wordt geleverd in een koffer. De prijs zal binnenkort bekend gemaakt worden. 

www.musik-gewa.de

www.glguitars.com