aanmelden
Gruv Gear Fump
Een handige demper voor old skool sounds
Merknieuws 03-05-2016 16:58
Moest je gister weer zonder eten naar bed, omdat je je moeders schuursponsje had gejat om je bassnaren te dempen? Het is bijna moederdag en om haar weer blij te maken komt Gruv Gear met dé vervanger voor haar schuursponsje.

Er is een reden waarom oude Fenders die chromen kappen over de brug hadden. Daaronder zat vaak een mute: een stukje schuim om je snaren te dempen. Bij Rickenbackers zie je twee draaiknoppen op de brug om een stuk schuim omhoog te draaien. Dit alles resulteerde in een korte, doffe toon. De elektrische basgitaar was immers bedoeld als handzame vervanger voor de contrabas.

Anno 2016 is die doffe mute-sound weer helemaal terug. Stukjes schuim worden van het aanrecht gestolen en onder snaren gestopt, diverse merken brengen opnieuw flatwound-snaren uit en dat is allemaal voor die Amy Winehouse-sound. Om het zo maar even, veel te kort door de bocht, te noemen. Een andere manier om noten korter te laten klinken is palm-muting, waarbij je met je handpalm de snaren dempt tijdens het spelen.

Je hoeft nu niet meer te oefenen op die demptechniek, je hoeft het schuursponsje van je moeder niet meer te jatten, want Gruv Gear, bekend van de Gigblade-tas en de bekende Fretwraps, komt nu met de Fump.

De Fump schuif je makkelijk over de snaren, dichtbij de brug. Het werkt op zowel vier- als vijfsnarige bassen, met slechts twee aandachtspuntjes. Het is belangrijk dat je snaren geen of een kleine radius hebben (bij een te bolle toets volgen de snaren de bolling en de Fump is recht) en dat er ongeveer 2,5cm ruimte is tussen brug en brugelement. In een handomdraai is het op de snaren te schuiven en als je het even niet nodig heb, dan schuif je hem aan je basband of aan je microfoonstandaard. Het dempingsmateriaal is te vervangen.


www.gruvgear.com/fump