aanmelden
NAMM-verslag - Dag 1
Met een P van MM, nieuwe snaren en twee EHX-pedalen.
Merknieuws 22-01-2016 18:21
Vorige week plaatsten we een NAMM-review met feiten, geruchten en voorspellingen. De meeste voorspellingen Ún geruchten blijken waar te zijn, maar er waren ook enkele verrassingen.

Een echte verrassing was de nieuwe Cutlass Bass van Music Man. Misschien komt het omdat Fender een paar jaar terug met de Dimension een Music Man-achtige bas uitbracht, want de Cutlass is een bijna exacte kopie van de Fender Precision, al dan niet met toegevoegd brugelement. Hiermee hebben alle drie de merken van Leo Fender, Fender, Music Man en G&L, een P-achtige bas in huis. Het is ook enigszins vreemd, want je gaat naar Music Man voor de sound van actieve elektronica en die dikke humbuckers, terwijl de Cutlass enkelspoelselementen en passieve elektronica heeft.
Old Smoothie was de bijnaam van het eerste prototype van de Music Man Stingray; een viersnarige bas met de snaren tussen vijf magneetpolen.  Natuurlijk is dit een onbetaalbare bas, maar Music Man brengt een, eveneens dure, gelimiteerde heruitgave uit.

We lieten al weten dat ook Fodera zich met de Monarch P op Fenderterrein begeeft. De geheel passieve bas heeft net als de Music Man dezelfde houtsoorten als de P en het zou moeten klinken als een goed vintage exemplaar. Het is in ieder geval een plaatje om te zien.Diverse pedalen van Electro Harmonix zijn zowel voor gitaar als bas te gebruiken. Op de stand van het Amerikaanse merk zagen we zo'n pedaal en een die vooral voor bas bedoeld is. De Soulm POG combineert de microPOG (met een octaaf omhoog en/of naar beneden) met het Soul Food pedaal. EHX maakt het onderscheid tussen de Soul Food en de Soul Food Bass, maar dit pedaal werkt prima met lage tonen. De Bass Preacher is een compressor en sustainer speciaal voor de lage tonen.

Onlangs las je in De Bassist de test van de OB-1 300 van Orange. Deze versterker split je signaal en versterkt het alsof je via een gitaar- en een basversterker speelt. Naast de tops is het model nu ook als handzame combo leverbaar.We voorspelden dat de langverwachte basvariant van d'Addario's NYXL-serie vanaf deze NAMM-beurs leverbaar zou zijn en dat is inderdaad zo. De snaar, die langer meegaat, beter op stemming blijft en die luider klinkt, werd de afgelopen maanden getest door een selecte groep bassisten en het is vanaf nu leverbaar in de meest voorkomende diktes.Boss breidt de baspedalenserie uit met een compressor, waarvan we nu alleen kunnen melden dat het een mooie groene behuizing heeft.
We zagen veel meer nieuws, maar daar komen we morgen bij je op terug.