aanmelden
NAMM-Preview
De eerste nieuwtjes van de belangrijkste beurs van het jaar
Merknieuws 13-01-2016 19:41
Volgende week begint de jaarlijkse NAMM-show in Anaheim, Californië, oftewel de belangrijkste muziekinstrumentenbeurs van het jaar. Natuurlijk is De Bassist erbij en we zullen geregeld nieuws online plaatsen. Neem dus af en toe een kijkje op deze website. In deze preview nemen we alvast de nieuwtjes én de geruchten met je door.

Aguilar
Cabernet wordt Blue Bossa
Bij Aguilar zijn er geruchten en er is bevestigd nieuws. Wat zeker is, is dat het basversterkermerk, na een Cabernet-versie in 2015, dit jaar met een blauwe versie vn de SL 112 komt. Het populaire kabinetje wordt in een gelimiteerde oplage van 250 stuks gebouwd en het komt met een speciaal certificaat. 'Blue Bossa', noemt Aguilar de 1x12”.
Als de geruchten waar zijn, introduceren de Amerikanen ook een vernieuwde versie van de 4x10”-kast.
www.aguilaramp.com

Bartolini
Een split-coil Jazz-element met groots geluid 
Over de Bartolini B-Axis Jazz-elementen is nog niet heel veel bekend. Wat we wel weten is dat ze in sets komen voor zowel vier- als vijfsnarige bassen en dat de elementpolen diagonaal geplaatst zijn. Net als de Apollo-elementen van Seymour Duncan bestaat ieder element uit twee aparte spoelen, om ruis en bijgeluiden te voorkomen. Net als de Apollo's wijken beide spoelen iets van elkaar af om een beter evenwicht tussen de hoge en lage snaren te krijgen. De alnico-magneten zullen een klassiek geluid geven, dat volgens directeur Clyde Clark 'groots' is.
www.bartolini.net

D'Addario
Sterkere snaren voor bassisten
Sinds ongeveer een jaar levert d'Addario de NYXL-snaren voor gitaren. Volgens het merk én onafhankelijke tests zijn ze sterker, geven ze meer volume en blijft je gitaar met deze snaren beter in stemming. Dit bereikt het merk door onder meer een eigen, andere manier van wikkelen en door de snaren van een sterkere kern te voorzien, die gemaakt is van staal met meer koolstof. Op de NAMM-show introduceert het merk haar eerste bassnaren in deze serie. Vanaf de NAMM zijn de NYXL-bassnaren leverbaar voor vier- en vijfsnarige bassen met een E-snaar van .100 of .105.
www.daddario.com

Darkglass
Komt met een versterker!
Het Finse Darkglass ken je natuurlijk van de bekende overdrives en voorversterkers voor bas. Het merk komt nu echter met iets geheel nieuws. Op de NAMM toont het niet alleen een vernieuwde versie van de Vintage Deluxe, maar ook een gloednieuwe versterkertop. De specificatiesvan de versterker mogen we nog niet bekend maken, maar reken er maar op dat het een bijzonder apparaat wordt.
www.darkglass.com

DigiTech
Een fuzz die vast beter klinkt dan zijn naam
DigiTech toonde op social media een foto van baspedaal, maar met, pesterig, een vinger over de naam. Als we naar het modelgamma van het merk kijken, zal het hoogstwaarschijnlijk om een fuzzpedaal gaan, want deze ontbreekt nog in de bas-serie. En als we naar de andere fantasievolle namen van DigiTech kijken, is de kans groot dat het pedaal de naam Bass Fuzz zal krijgen. Ondanks de namen weten we één ding zeker: DigiTechpedalen klinken altijd goed.
www.digitech.com

Dunlop / MXR
Snaren en een mini-wah
De Super Bright bassnaren van Dunlop hebben in korte tijd een plek veroverd in snarenland. Veel groten spelen inmiddels met deze snaren. Op de NAMM toont het merk de nieuwe flatwounds in deze serie. Zustermerk MXR toont een kleine versie van de Cry Baby Bass Wah.
www.jimdunlop.com

EBS
Billy Mk. II
Het Zweedse basversterkermerk EBS doet het de laatste jaren goed in pedalenland. De Zweden beloven ons veel nieuws, waarvan we er eentje hebben kunnen achterhalen. Op de NAMM toont EBS een deluxe-versie van de Billy Sheehan Signature Drive, met meer gain, een boost, een faseschakelaar en een andere drive-chip.
Www.bass.se


ESP
Veel nieuws van ESP
ESP toont op de NAMM een hele serie nieuwe bassen. De topmodellen hebben de weinig fantasievolle namen LTD B-1004SE en de B-1005SE. Deze bassen worden 'multi-scale' genoemd: Een speciaal fretontwerp zorgt voor optimale snaarspanning en ergonomie. Met veel minder woorden betekent dit dat de bassen fanned frets oftewel waaierfrets hebben. Na Dingwall en Ibanez stapt ook EBS in deze markt. De twee luxe bassen hebben onder meer 24 frets, een 3band equalizer, Nordstrand Big Splits-elementen en een Hipshot Solo-brug.
Ook nieuw is de H-serie. De H-1004SE en H-1005SE zijn gebaseerd op ESP's Horizon Bass en ze krijgen mooie topjes en wederom topelementen van Nordstrand.
De populaire LTD B-serie worden nu voorzien van spalted esdoorn-tops.

En het gaat maar door. De Stream Bass is een van de laatste modellen van LTD. De serie wordt aangevuld met de duurdere Stream-1004 en 1005 en de goedkopere 205. ESP's dure broer E-II krijgt de Stream SL5, met een mensuur van 35” en een iets grotere body.
Ten slotte is er nieuws op signature-gebied. Rocco Prestia's RB-serie is nu leverbaar in een transparant rode kleur, de drie TA-signatures van Tom Araya zijn verbeterd en de LTD MM-4FM is ontworpen door en voor de bekende rockbassist Marco Mendoza.
Www.espguitars.com

Fender
Nee, de Bassbreaker is niet voor ons
Onlangs kondigde Fender de Bassbreaker-versterkerserie aan. En nee, dat is niet voor bassisten. De serie is vernoemd naar de eigen klassieke Bassman, die meestal door gitaristen werd gebruikt, en waarop de eerste Marshalls werden gebaseerd. Het tweede deel van de naam is een knipoog naar de Marshall Bluesbreaker van Eric Clapton. Yep, het zijn Amerikaanse versterkers met een Britse sound en voor gitaren!
Wat we wel krijgen? Fender laat nog weinig los, maar het ziet er naar uit dat de Fender American Elite Series de huidige American Deluxe Series gaat vervangen.
De bas zal leverbaar zijn in wit, zwart en sunburst en met vier of vijf snaren. De topkam is van been, de elementen zijn inmiddels de vierde generatie van Fender's Noiseless Jazz Bass enkelspoelers en er is een 18V-voorversterker aan boord.
www.fender.com

Fodera
Een instapper van een topmerk
Fodera komt naar Anaheim met de Monarch-P. Deze is gebaseerd op de Monarch en is een instapmodel dat de bespeelbaarheid van Fodera combineert met de klassieke 'split-coil'-sound. Een Fender van Fodera dus. Ook de houtsoorten zijn 'klassiek'. De body is van elzenhout, de hals van esdoorn en de toets is gemaakt van palissander. Fodera werkt de body wel af met een mooi laagje ivorywood. De slanke bas heeft 22 frets, een element van Aguilar en passsieve elektronica. Dit alles moet de bas het geluid geven van een betere Fender P uit de jaren '60. Het Amerikaanse merk heeft achterin de bas genoeg ruimte overgelaten voor de mensen die wel een preamp willen installeren. Qua prijs blijft het een Fodera: In de VS kost de bas bijna $4000.
www.fodera.com

Genzler
Genz-Benz is dood. Leve Genzler!
Genzler is het nieuwe merk van de voormalige Genz-Benzbass Jeff Genzler. In de nieuwsrubriek van deze site kun je meer lezen over zijn nieuwe kasten en tops.
Www.genzleramplification.com

Godin Dorchester Bass
Een beetje Mosrite en een beetje Rickenbacker
Godin toonde via social media de eerste foto's van de Dorchester Bass. Het lijkt een iets puntigere variant op het klassieke Mosrite-ontwerp, waar de Ramones groot mee werden, met een vleugje Rickenbacker-gitaar. De bas is voorzien van twee passieve, P90-achtige elementen. Met de Dorchester Bass mikt Godin duidelijk op de rockbassist.
Www.godinguitars.com

Hotone
Niet voor grote schoenmaten
Hotone. We weten nog steeds niet of je het uitspreekt als Ho-tone of Hot-tone, maar wat maakt het uit? Het merk kreeg onze sympathie door een basversterker op de markt te brengen die in de palm van je hand past. Heel er klein dus. Op de NAMM introduceert Hotone de Bass Press. Een zeer klein effectpedaal, die te gebruiken is als wah, als volume- of als expressiepedaal.
Www.hotoneaudio.com


Ibanez
Een singlecut en een lefty 
Ook bij Ibanez is het eerste nieuws uitgelekt. De SR300 heeft een opknapbeurt gehad en is ook linkshandig verkrijgbaar. De slanke bas heeft een body van mahonie, een hals van esdoorn met palissander en de toets is geheel palissander De 3band equalizer geeft je de keuze uit een enkelspoels-stand, een humbuckerstand of een enkelspoels-stand met extra laag. In dezelfde, betaalbare SR-serie komt er een luxe singlecut-bas.
Www.ibanez.com

Mayones
Een bas bekleed met krantenartikelen
De Italiaan Maurizio Rolli werkte met Peter Erskine, Mike Stern, Bob Mintzer, Hiram Bullock, Jim Hall, Dave Liebman, Alex Acuna en Danny Gottlieb en hij arrangeerde voor 'ons' Metropole Orkest, Chaka Khan en Vince Mendoza. Zijn album Moodswings: a Tribute to Jaco Pastorius uit 2001, kreeg wereldwijd goede kritieken. De bassist heeft al een eigen vijfsnarige, fretloze Mayones en daar komt nu een model bekleed met krantenpapier bij. Zodra we een foto hebben, zullen we deze natuurlijk aan je tonen.
www.mayones.com

Phil Jones Bass
Een Ear Box Monitor in plaats van in-ears
Eerder deze week toonden we al nieuws van PJB. Een versterker met drie ingangen en de knoppen aan de bovenkant en een kleine combo met 100W. Maar er is meer. De PJB Ear Box Monitor. 'WTF is an Ear Box!!!' Vraagt Phil Jones zichzelf af, waarna hij het ons uitlegt. Je basversterker klinkt nooit hetzelfde, omdat ieder podium anders is. Je hoort je versterker en de reflecties. Op iedere positie op het podium klinkt het ook nog eens anders en dat kan allemaal verwarrend werken. Wat zeker is, is dat de lage frequenties wel doorkomen. Die bewegen zich in alle richtingen, terwijl het mid en hoog juist een meer gericht geluid hebben. Je hoort je eigen geluid daarom vaak wat modderiger dan het eigenlijk is. In-ears zijn niet altijd ideaal, soms oncomfortabel en het sluit je af. Daarom komt PJB met de bewuste Ear Box. Dit is een klein zeer speakerkastje dat aan een microfoonstandard te bevestigen is en die je alleen de frequenties geeft, die verloren gaan door de eerder genoemde redenen. Het is aan te sluiten op iedere versterker en door een zeer hoge impedantie kun je het altijd met je bestaande kasten combineren.
www.pjbworld.com

Sire Guitars
Een nieuwe kleur en een limited Edition
Uit het niets kwam Sire vorig jaar met de Marcus Miller-modellen, gebaseerd op zijn iconische bas. Het zeer betaalbare Jazz-type werd meteen een bestseller en zowel De Bassist als Gitarist waren enorm over de V7 te spreken. Voor 2016 komt er een gelimiteerd geproduceerd model uit. De V7 75 Reissue LTD wijkt af door een zwarte blokinleg en een klassieke, schroeftype brug. De normale versie is er nu ook in Candy Apple Red die bij Sire Bright Metallic Red heet.
Www.sire-guitars.com

Taurus
Twee effectpedalen
Het Poolse Taurus komt naar LA met twee effectpedalen voor bassisten. De T-DI Plus borduurt voort op de T-Di, een bass-preamp annex booster met ingebouwde DI. De nieuwe T-Di Plus heeft een extra compressor die aan de gain is gekoppeld, wat betekent dat de compressor geleidelijk wordt ingeschakeld als een bepaald gain-level wordt bereikt. Als je als bassist een drivepedaal gebruikt, wil het laag wel eens wegvallen in de mix.De Taurus Abigar eXtreme Bass Drive is een overdrivepedaal dat meer dan genoeg laag moet geven. Het pedaal is in een normale stand te schakelen en in eentje met extra laag.
Www.taurus-amp.pl


Warwick
Modellen voor Rex Brown en Lee Sklar, nieuwe elektronica en een zinloze schakelaar
Warwick heeft als vanouds erg veel nieuws. Van de week toonden we je de eerste foto's van Warwicks Limited Edition voor 2016. En we geven het meteen toe: we zaten er naast, wat betreft de houtsoorten. De Corvette heeft een black Walnut burl-top op een black korina-body. De hals is een sandwich van wenge en black korina en de toets is geen esdoorn, maar wit ebben. 

De oplettende kijker zag achterin de bas al een usb-aansluiting. Deze week maakten de Duitsers bekend dat alle Masterbuilt en Custom Shop-bassen per direct worden voorzien van een oplaadbare lithium-batterij, in plaats van het standaard 9V-blokje. De batterij is met een meegeleverde kabel of met een standaardtelefoonoplader op te laden en dan kan je minimaal 500 uur spelen. Deze batterij voedt Warwicks geheel vernieuwde, actieve voorversterker. Volgens het merk zijn er geen bijgeluiden en is er enorm veel headroom. Na jaren testen moet het eigen systeem zich kunnen meten met de preamps alle grote en populaire merken. Het actieve systeem wordt leverbaar met 2band en 3band EQ. Zoals altijd is het passief te schakelen en bij het nieuwe systeem wordt een van de toonknoppen dan een passieve toonregeling.

Er is veel meer. Rockbag komt met een serie lederen gigbags, de Reverso is er nu als betaalbare en dure Rex Brown-signature (Panthera) en er komt een speciale Signature Star Bass voor studiolegende Lee Sklar, met bijzondere houtsoorten, een tweekleurige toets, een offset body en een 'producer switch'. De échte fan weet wat deze schakelaar doet. Inderdaad: helemaal niets! De normale Star Bass is per direct ook met een mensuur van 32” (medium scale) leverbaar. Alle Duitse Warwickbassen hebben vanaf nu een controlepaneel aan de achterzijde dat match met het gebruikte hout van de body.
www.warwick.de