aanmelden
Seymour Duncan Quarter Pound en Apollo
Dé elementmaker brengt twee nieuwe, interessante producten op de markt. De een is een succesformule in een nieuw formaat en de andere een moderne kijk op het Jazz-element, met een klassieke sound.
Merknieuws 25-12-2015 14:38
De Quarter Pound van Seymour Duncan is, vooral in split-P-vorm, een razendpopulair element. Warwick gebruikt ze in de Duitse variant van de Clayton Signature Streamer, Fender in de Nate Mendel Precision Bass, Schecter in de Diamond Plus bassen en Ibanez in de Mike d'Antonio MDB3, om er maar een paar te noemen. Daarnaast is het een van de meest gebruikte vervangingselementen voor de P-bass. De Quarter Pound-formule heeft zich dus meer dan bewezen. Naast in split-P-vorm, is het element ook in Jazz-formaat leverbaar en dan ook nog eens in vier- en vijfsnarige versie.

De nieuwste Quarter Pound is een vijfsnarige P-set. Deze split-P was al als custom shop-bestelling leverbaar maar per direct is het opgenomen in het reguliere programma van de Californische elementenwikkelaar. Net als de normale Quarter Pound is ook deze een gesplit element, met in het ene gedeelte vier magneetpolen voor twee snaren en in de ander zes magneetpolen voor de overige drie snaren. Het alnico-element levert volgens SD een klassieke sound met veel hoog-mid en een puntige attack. Net als alle andere SD-elementen is ook deze met de hand gebouwd en daarna in was gedoopt om bijgeluiden te voorkomen.

 

Nate Mendel over zijn Quarter Pound-P:

 

 

Apollo Jazz

De naam Apollo is vast gekozen vanwege het beroemde Apollo Theater in Manhattan, New York, waar veel zwarte soul- en jazzartiesten doorbraken. Seymour Duncan gebruikt deze naam nu voor een nieuw Jazz Bass-element. De Apollo is een lineaire humbucker. Onder het traditionele Jazz-kapje zitten twee losse spoelen, die elk drie snaren oppikken. Een beetje als een split-P dus, maar dan onder een enkel kapje. Volgens Seymour Duncan lost dit een aantal problemen van het klassieke Jazz-element op. De twee spoelen per element voorkomen bijgeluiden en feedback en daarnaast heeft men de elementen zo gebouwd dat de volumeverschillen tussen de E en A en de D en G opgelost worden. Designer Kevin Beller:

'Als je op een oude Jazz op de E= en A-snaar speelt en je gaat verder op de hogere snaren, dan merk je vaak een terugval in het volume. Dat hebben we opgelost met dit nieuwe element. Daarnaast hebben we de sound van het brugelement iets dikker gemaakt, zonder dat het de klassieke sound veriest.'


Net als de Quarter Pound zijn de Apollo-elementen verkrijgbaar voor vier-en vijfsnarige Jazz-Bassen. Midden- en brugelement zijn als set of los te bestellen.

 

Een introductiefilmpje van Seymour Duncan over de Apollo-elementen:

 

AB Music: www.algambenenelux.be * www.seymourduncan.com