aanmelden
Release van de Week: PP Arnold - The New Adventures Of
Vandaag verschenen - 9 augustus 2019
Muzieknieuws 09-08-2019 11:54
PP Arnold is een naam die lang niet iedereen kent en toch is de kans best groot dat je haar hebt horen zingen of zelfs in je platenkast hebt staan. Bijvoorbeeld met Ocean Colour Scene, Oasis, Roger Waters, The Small Faces of als Ikette. Vandaag bracht ze haar nieuwste album uit, in samenwerking met Weller-gitarist en Ocean Colour Scene-lid Steve Cradock

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. Onze redactie pikt er elke week een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

De van oorsprong Amerikaanse gospelzangeres PP Arnold begon ooit als Ikette van - inderdaad - Ike & Tina Turner. Ze bleef achter in Engeland en werd getekend door dezelfde mensen - van Immediate -  die achter The Stones en The Small Faces zaten. Small Faces-voorman Steve Marriott schreef Tin Soldier voor en over haar, ze hadden kort een romance, maar besloot het nummer voor zijn eigen band te houden. Op dit nummer is ze wel te horen en te zien:Met behulp van leden van The Stones en The Small Faces nam ze in '67 en '68 twee prachtige albums op, met op beide een grote hit. Op The First Lady of Immediate staat het prachtige Marriott/Lane-nummer (If You Think You're) Groovy en Kafunta een mooie versie van Chip Taylor's Angel Of The Morning. Beide albums zijn de moeite van het luisteren waard, met eigen nummers, covers en veelal mooi basspel van onder meer Ronnie Lane. In de jaren zeventig en tachtig was het wat stiller rondom Pat Arnold, maar ze kwam terug:

Roger Waters kennen we natuurlijk als bassist en songwriter van Pink Floyd, maar solo had hij natuurlijk ook grote successen. Zijn album Amused To Death uit 1992 eindigt steevast hoog of het hoogst op lijstjes van audiofielen. De zingende dame? Inderdaad: Pat Arnold. Luister eens naar dit kippenvelveroorzakende nummer:In dezelfde jaren negentig deden bands als Blur, Oasis, Ocean Colour Scene (OCS) en het Nederlandse Supersub een greep in het verleden van de Britse pop. Britpop was opeens groot en deze bands keken goed naar Paul Weller, Weller's The Jam,The Beatles, The Kinks en - daar zijn ze weer - The Small Faces. Zowel Oasis als OCS vroegen de hulp van PP in en OCS scoorde zelfs een grote hit met het duet It's A Beautiful Thing:De laatste tien, vijftioen jaar werden veel oudere artiesten herontdekt door hippe producers. Denk aan de samenwerkingen van Rick Rubin met Johnny Cash en Neil Diamond en meer recentelijk Jeff Tweedy van Wilco met Mavis Staples. Steve Cradock, gitarist van OCS en al jaren de rechterhand van Paul Weller moet dat in gedachten hebben gehad, toen hij PP belde en vandaag is The New Adventures of PP Arnold uitgekomen.


Video: Een snelle preview van alle songs.

Wat meteen opvalt is die stem. Die stem die je uit duizenden herkent klinkt nog net als in de jaren zestig én negentig. Geen rafeltjes, geen slijtage, maar prachtig als altijd! Natuurlijk werkte PP samen met enkele grote bassisten - Ronnie Lane en Roger Waters - maar de baslijnen op het soulvolle nieuwe album zijn ook fijn. Niet zo nadrukkelijk als in de jaren zestig, maar van stuwend tot melodieus en prachtig wevend met de orkestrale stukken. Het is lastig om na te gaan wie wat speelt, maar Cradock en PP werkten samen met leden van The Specials en OCS en de kans is groot dat Cradock zelf ook af en toe de bas ter hand nam. Bij opnames van Weller - die ook een nummer schreef voor dit album - doet hij dit ook regelmatig.

Hier beluister je het album:

PP's website