Guitar Summit Mannheim: het verslag.

Veel basnieuws op een prachtige show

Merknieuws 26-09-2023 13:09

Wie tien jaar geleden had gezegd dat Mannheim 'the place to be' zou zijn voor de Europese gitaar- en baswereld, zou voor gek worden verklaard. De Guitar Summit is echter al enkele jaren een prachtige show met bekende bassisten, mooie spullen en veel Nederlanders en Vlamingen. Dit jaar waren er weer meer standhouders en bezoekers en natuurlijk waren wij er ook.

Midden in Mannheim, in de schaduw van de enorme en bekende, barokke, zandstenen watertoren, staat congrescentrum Rosengarten. Drie dagen lang waren vier verdiepingen van dit centrum het toneel van The Guitar Summit. Misschien wel dé Europese show als het gaat om gitaar, bas en toebehoren. Naast veel mooie spullen was het leuk om veel Nederlandse bezoekers te spreken, oude bekenden uit 'het wereldje' tegen te komen en natuurlijk zochten we naar inhoud voor de komende edities. Dat is gelukt.


Twee signatures voor Micheal League van Snarky Puppy, een nieuwe Hiwatt-top, flatwounds voor Jonas Hellborg, een shortscale zonder topkam, een relic Tele Bass van Maybach, een P met T-birdelement van De Gier, een op een duikpak geïnspireerde basband, een cello met element en frets, prototypes van Peavey en een handje houtwormen. Dat is maar een greep uit wat we zagen en waar we over spraken. Hou je vast!

Bassen
Op basgebied was er genoeg te zien. Van alle modellen van Cort, Ibanez, G&L en Yamaha, tot modellen van kleinere bouwers als De Gier, Adamovic, Vincent, B&G en Marleaux. Sandberg, Schwung, Schecter, Höfner, Dingwall, Harley Benton, Bacci, Mozer. Het is bijna onmogelijk om ze allemaal te noemen, maar we duiken in wat mooie modellen.


Vanaf de beurs postte ik een foto van een shortscale van het Duitse Vincent. Een oplettende lezer reageerde gelijk: "Ik zie een snaargeleider en een nulfret, maar geen topkam!" En inderdaad: de geleider werkt op alle bassen als topkam en het werkt. Een andere bijzonderheid van de bassen van Vincent is dat ze enorm licht zijn, door holle kamers. Maar dan ook echt licht-licht.


Het is natuurlijk een enorme eer als een fabrikant een signaturemodel voor je maakt. Bij het Italiaanse Bacci hing een bas, die in zeer gelimiteerde aantallen gebouwd gaat worden. Het wordt een signature voor Snarky Puppy's Michael League en een van de redenen voor het beperkte aantal is het hout, dat lastig te verkrijgen is. Ook deze bas is namelijk voorzien van holle kamers, maar dan op een zeer natuurlijke en organische manier gemaakt door houtwormen. Echt waar. Vreten die lekker door en is je bas met een jaar een hoopje zaagsel? We horen het de criticasters al denken. Nope. De heren en dames houtworm hebben het tijdige voor het eeuwige ingewisseld. Een momentje stilte graag.Van heel duur naar zeer betaalbaar. Het Duitse Harley Benton was met een flinke booth aanwezig in Mannheim en we zagen zelfs een prototype. Begin twintig-vierentwintig komt HB met een halfholle, longscale bas met een MM-humbucker. Een fijne rocker met klassieke looks dus en we zijn zeer benieuwd. De bas is - zoals gezegd - een prototype, dus het is niet bekend wat de schakelaar doet. Waarschijnlijk is dit of een coilsplit - om de bas enkelspoels te maken - of een serie/parallelschakelaar voor een wat rondere of strakkere toon.


En over prototypes gesproken. Remko Drubbel toonde ons bij Peavey een nieuwe Cirrus, die in Oost-Europa gebouwd zal worden. Het getoonde exemplaar is een plaatje en viel op door de purperhart strepen in de blauwe body, een koolstofvezel-achtige afwerking van de kop en stemmechanieken die op een in de kop verzonken metalen plaat gemonteerd zijn voor meer sustain. Hoe dat werkt? Als de bas uitkomt, gaan we er een proberen.


Alex Lofoco is een oude bekende van het magazine. We hebben zijn boek met zijn basmethode behandeld, misschien heb je hem gezien met Marcus Miller in Tiel en ongeveer een jaar geleden hebben we zijn signature-fuzzpedaal besproken. Alex heeft een signaturebas bij het Frans/Zwitserse Cortex. De voorste EMG is trouwens een split-P in een soapbarbehuizing.

Mark Zandveld was in Mannheim en als je benieuwd bent: hij staat ook op het Dutch Double Bass Festival in Rotterdam in oktober. Nieuw is deze shortscale, gefrette Bace, die klinkt als een akoestische P. 

In de huidige De Bassist (66) staat een test van een Maybach J-model. Deze was licht kunstmatig verouderd en we weten het: je houdt er van of je haat het - en dan kan je verder scrollen naar een paar in onberispelijke staat verkerende bassen. Ik werd meteen verliefd op deze Maybach, die er uitziet alsof ie zestig jaar lang goed bespeeld is.


Maybach maakt toch alleen bassen gebaseerd op klassieke modellen? Yep, dat doen ze in Oost-Europa en de bassen worden gebouwd door de beste luthiers. Een er van heeft zijn eigen model en het merkt kijkt of er een serieproductie mogelijk is. Het moeilijkste is om alle details in de CNC-machines te programmeren en dat snappen we wel.


Sander de Gier heeft net als uw hoofdredacteur een grote liefde voor auto's en dan met name Amerikaanse Muscle Cars. Wat klinkt er nu mooier dan een gorgelende V8? Misschien Sander's bassen wel, die soms op auto's geïnspireerd zijn. Zo bouwde De Gier een Lowlander in de kleur van de auto van een klant en het racenummer (de bewuste klant is uit '63 en gaf zichzelf een prachtig verjaardagscadeau voor zijn zestigste verjaardag.) geeft een mooi racetintje.


Laten we het niet hebben over hoe mooi Dodge Chargers en Challengers in Plum Crazy Purple zijn, maar dat het ook op een bas kan, bewijst Sander. Zijn eigen bas heeft die kleur en hij bouwde een paar varianten.


Een De Gier toe? Pino Palladino is vaak bij The Who te zien met een Fender P in Fiesta Red met twee Thunderbird-elementen. Later heeft een Engels bedrijf daar nog een mudbucker bijgeplaatst. Die bas is gebouwd door de Fender Custom Shop, maar dat is een beetje geheim: een Fender met Gibson-elementen kan natuurlijk niet. Sander kende dit verhaal niet, maar great minds think alike en hij bouwde een Tele/P-achtige met zo'n humbucker, die volgens Sander weer heel anders klinkt dan in een Lowlander. We zijn benieuwd en een klein beetje verliefd. Als ie racestrepen had gehad, hadden we hem meteen meegenomen!


En wij maar denken dat we alwetend zijn. B&G is een merk uit Israël en we lazen met veel interesse de tests in buitenlandse bladen. Maar hoe kom je in ons kikkerlandje (of frietlandje als u Vlaming is) aan zo'n edelbas? In Mannheim ontdekten we dat er een Nederlandse verdeler is en we gaan er snel een testen. Tester Remus, hij komt naar Vlaardingen!

Höfner. Een persoonlijke liefde. Ook daar lees je binnenkort meer over in het magazine, want er is een iets beter betaalbare Duitse vioolbas uitgekomen. De Artist Bass. Verder zijn er twee nieuwe Limited Editions.


De 60th Anniversary '63 heeft een burst die iets donkerder is en de Rooftop '69 is er natuurlijk vanwege de Get Back documentaire. Deze bas heeft nylon tapewounds van Pyramid (de kenner weet dat Paul destijds vergelijkbare Rotosounds gebruikte) waarbij de snaren niet afgeknipt zijn. De Bassman sticker is trouwens een statische sticker, zoals je ook op zonnebrillen ziet. Die pak je er zo vanaf.
Verder zagen we wat mooie customs, waaronder een groene Saint Patrick's Day bas. Höfner: jullie weten toch dat dat mijn verjaardag is? 


Net als vorig jaar was Sheldon Dingwall overgevlogen om alles over zijn bassen te vertellen. Zo zijn er twee speciale kleuren voor de Benelux (de ronde en blauwe linksonder op de overzichtsfoto) en er komt een beter betaalbare serie Dingwalls aan. Daar weten we binnenkort meer over.


We zagen ook een paar bijzondere versies. Net als Sander de Gier is Dingwall een autofan, maar zijn creaties zijn vaak geïnspireerd op supersportwagens. Dit ontwerp deed ons echter denken aan de oude Amerikaanse busjes.


                
Shortscales galore. De Gier verdiept zich er in, je zag hierboven de Vincent al en het blijft jammer dat de shortscale G&L niet in Nederland leverbaar is. In Duitsland hing ie wel. We blijven zeer gecharmeerd van de nieuwe Sandberg, waarvan in je in de huidige De Bassist (66) een test leest.


En als we het dan toch over G&L hebben: ze zijn misschien niet nieuw - sommige kleuren wel - maar hoe cool is het om gewoon even bijna alle G&L's bij elkaar te zien en te proberen? Yep, kom volgend jaar ook naar Mannheim.


Er kwamen al wat Nederlandse namen voorbij. Op Adamovic komen we straks terug, maar er was meer. Schwung is een Schevenings merk en bekenden als Hidde Roorda en Bas Becu (voor de bijzondere elektronica) dachten mee over de bas. Het getoonde model is nog een prototype, maar we houden het in de gaten. Zo wordt de kop groter en zullen er wat details veranderen.

Michiel Mozer is een grote in gitaar en basland, als het gaat om harde bands. Muzikanten van Mastodon, The Ocean Collective en het voormalige Dillinger Escape Plan spelen op zijn itstrumenten. We zagen een mooie bas en die moeten we maar eens testen, vind je niet?


Last but not least: Nik Hüber. Nik heeft een Nederlandse vrouw en daarom kan een model bij hem zomaar Piet heten. Dat is een gitaar. De bas met het Nederlandse tintje heet Rietbergen en wordt door een paar hele grote namen bespeeld. Nate Mendel van Foo Fighters en James Johnston van Biffy Clyro bijvoorbeeld. De derde grote naam is de al eerder voorbijgekomen Michael League en Nik vertelde ons dat hij een signature-model voor hem gaat bouwen.


We zagen meer van bijvoorbeeld Höfner, Schecter, Vintage, Aria, Yamaha en Marleaux en die vind je als je bovenaan dit bericht door de foto's scrollt.


Versterkers 
Door naar de versterkers. De Hiwatt op de foto is de oude, vertrouwde DR201 met 200W, trafo's van het formaat van een VW Transporter en een gewicht dat arbo-technisch alleen getild mag worden door een klein dorp aan mensen. Maar klinken dat ie doet. De mensen van Hiwatt vertelden dat er binnenkort een lichtere versie komt, met 100w uit dezelfde KT88-buizen. Maar dan twee minder. We zijn benieuwd en we mogen er een testen.


Soms maak je een foto en dan vergeet je achteraf welk merk het is. Dat had ik bij de onderstaande foto en ik heb het ook nergens opgeschreven. Weet jij het merk? Mail me dan even.Okay, flauw. Sorry. Er is natuurlijk niets zo opvallend als een Markbass-muur en het was heerlijk om alle modellen bij elkaar te zien en om de verschillen te horen. Dit zie je niet in iedere lokale muziekwinkel.

We blijven onszelf verbazen. Uw hoofdredacteur heeft de benen van een wielrenner, maar het bovenlijf loopt nogal achter. Dat krijg je als je niets anders doet dan artikelen te typen voor jullie. Toch tilde ik deze 8x10" lachend op. Het is dat ie wat te hoog is, anders zou ik hem meenemen op de voordrager van mijn fiets. Het merk? GR Bass natuurlijk.


En deze GR met een mooie afwerking van gerecycled materiaal is ook een plaatje.


Verder zagen we versterkers van Darkglass, Ashdown en Eich, dat niet alleen enkele nieuwe combo's heeft, maar ook een kleinere versie van de befaamde trilplaat.


Toebehoren 
Oftewel accessoires. Snaren, banden, tassen, plectrums. Ook daar was meer dan genoeg van te zien. In DB63 schreven we over de bijzondere Dogal-snaren, die samen met Jonas Hellborg zijn ontwikkeld. Er zijn nu ook flatwounds, die met hetzelfde principe gewonden zijn en binnenkort zullen we onze ervaringen delen. 


Waar we ook uitgebreid op terugkomen zijn de snaren van Richter, die Lars Richter samen met de veel te jong overleden Ove Bosch ontwikkelde. Nu ben ik geen metaaltechnicus, we komen er in het magazine op terug, maar de snaren zijn bijzonder. In plaats van een kunststof coating, wordt de snaar bespoten met een laagje geïoniseerd metaal. Het gevoel blijft hetzelfde, maar dat laagje zorgt ervoor dat er geen roestvorming kan ontstaan. De snaren hebben iets meer mid dan normale snaren, volgens Lars. We hebben een setje mee om te proberen.


Richter had meer nieuws. Het merk staat bekend om de lederen banden (foto hierboven) van hoge kwaliteit, maar ook om de banden van vegan-leer, oftewel nepleer, die niet zijn te onderscheiden van de 'echte'. Op de foto hieronder zien we links een band van kunstleer en nyopreen. Dat materiaal is licht elastisch en het wordt gebruikt voor wetsuits. De band is te wassen en ideaal voor mensen die veel zweten of wellicht zonder bovenkleding spelen. We verwachten dus snel een Frank Kraaijeveld-endorsement.


Get'm Get'm heeft een nieuwe distributeur, Algam Benelux, dus je zal de prachtige banden vaker in de winkels zien. De paarse fluwelen zal fijn bij de paarse bas van De Gier passen. Nikola Adamovic had niet alleen prachtige bassen mee, maar hij lanceerde in Mannheim zijn accessoirelijn. De banden zijn van zeer mooi leer en hebben een padding die het dragen van je bas net even comfortabeler maakt. Adamovic denkt alles drie keer door, dus reken maar dat het goede banden zijn. Er gaat meer volgen, zoals topkwaliteit gigbags.


Souldier is een persoonlijk favoriet. Dit kleine, Amerikaanse bedrijf gebruikt uitsluitend vintage stoffen. Als je dus de band koopt, zoals John Lennon die gebruikt op het bekende dak, die Clapton, Hendrix en vele anderen in de sixties en seventies op het podium gebruikte, dan is het exact dezelfde stof, waarschijnlijk van dezelfde rol!


Denk je nou: hier wil ik ook heen? Dat kan. Guitar Summit 2024 vindt plaats op 27-29 september en je leest hier hoe je tickets scoort.


zoeken
zoeken