Gibson Gene Simmons EB-0 Bass

Bijzonder en prijzig

Merknieuws 19-09-2023 18:41

Gene Simmons van Kiss en Gibson werken alweer even samen en vandaag verscheen er een nieuw model, gebaseerd op de gemodificeerde EB-0 die Gene live veel gebruikte.

In 1959 verscheen de Gibson EB-0 met een zwart element. Een doublecut bas, gebaseerd op de doublecut Les Paul's van die tijd. De EB-0 bleef technisch een doublecut, maar aan het einde van '61 kreeg de EB-0 de bodyvorm van de SG. De EB-3 - SG-vorm, met twee elementen - verscheen hetzelfde jaar. Lang werd gedacht dat Gene Simmons op een prototype Gibson speelde, maar het was een gemodificeerde EB-0 van tussen '59 en '61. Het (nieuwere) element werd bij de brug geplaatst, de brug zelf was een Leo Quan Badass (op de reissue een vergelijkbare Kluson High Mass) en de body kreeg een routing zodat de snaren door de body konden. Naar verluid - Kiss fans, verbeter ons als we fout zitten - werden deze modificaties in de eerste helft van de jaren zeventig uitgevoerd, waarbij de bas meteen een nieuwe slagplaat en bindingen kreeg. De cover over de brug is typisch Gibson. Simmons speelde deze bekende bas in 1976 en 1977 en het kreeg bekendheid omdat het tweemaal goed in beeld kwam: tijdens de Paul Lynde Helloween Special en tijdens Don Kirschner's Rock Concert. Gibson komt nu met een heruitgave - als je het zo mag noemen - van de iconische bas. Natuurlijk is de bas shortscale en het kreeg het element van de SG Bass, die op zijn beurt weer afgeleid is van een Thunderbird element. De naam Gene komt terug in het afdekplaatje van de halspen en de koffer is ook helemaal in stijl. Het geheel is goed afgewerkt met nitrocellulose-lak en toponderdelen van CTS (potmeters), Switchcraft (jackingang), Kluson (brug) en Grover (stemmechanieken). De prijs? € 7.799,- Ongeveer net zoveel als een kleine popcorn en een beugeltje Grolsch in een gemiddelde bioscoop tegenwoordig.


Opvallend is dat de snaren door de body kunnen, maar niet gaan. Vast een keuze van Gene. Vriend van De Bassist Scott Dasson probeerde er alvast een uit:

 

zoeken
zoeken