Music Man StringRay Retro '76

Heruitgave met radioknoppen

Merknieuws 31-03-2023 09:51

Soms lijkt het alsof Ernie Ball de eerste jaren van Music Man een beetje vergeten is, maar dat maken ze nu meer dan goed met een prachtige en redelijk betaalbare heruitgave van de allereerste StingRay. Helaas is het een gelimiteerde uitgave van 100 stuks, die vast al uitverkocht is. Toch wilden we je het nieuws niet onthouden.



Laten we het verhaal kort en in grote lijnen herhalen. Het merk Music Man bouwde en verkocht versterkers. Natuurlijk waren er ook gitaren en bassen, maar die werden niet door Music Man zelf gebouwd maar door CLF research. CLF staat voor Clarence Leo Fender. Je weet wel. Er ontstond steeds meer wrijving tussen Leo - die ze bouwde - en Music Man die ze verkocht. Vooral de kwaliteit liet te wensen over. Fender stopte er mee en begon G&L, Grover Jackson bouwde nog een tijdje door - deels met door CLF gemaakte body's en halzen - waarna het Ernie Ball-tijdperk aanbrak.



Ernie Ball kocht Music Man, dat verder ging als Ernie Ball's Music Man. De bassen veranderden langzaam. De originele StingRay had een driepunts halsbevestiging en dat ging in de loop der tijd van vier naar zes schroeven. Elektronica veranderde, natuurlijk het logo op de kop en de verstelling van de halspen veranderde van een 'bullet' op de kop, naar het bekende wieltje bij de body. Natuurlijk kwamen er veel nieuwe modellen, zoals de vijfsnaar, de Bongo, de shortscale, modellen met Darkglass-effecten aan boord en veel meer. Onlangs schreven we nog over het 35-jarige jubileum van de vijfsnaar en dat lees je via deze link



Tot de heruitgave van de beroemde StingRay van AD/DC-bassist Cliff Williams leek het alsof Ernie Ball de vroege jaren een beetje leek te negeren. De dure Cliff Williams was - bij ons bekend - de eerste Ernie Ball Music Man met het oude logo. Zonder Ernie Ball dus. Maar nu komt Ernie Ball's Music Man met de Nitro-collectie met daarin de StingRay '76.



Wat meteen opvalt zijn de zogenaamde radioknoppen. Puristen beginnen dan meteen te kwijlen. De eerste paar maanden monteerde Leo's team zwarte kunststof knoppen met een zilver kapje op de bassen. Louis Johnson en John Deacon speelden op zo'n zeer vroege bas. Al snel kwamen de metalen knoppen en de exemplaren met Radio Knobs zijn nu de heilige graal voor verzamelaars en 'doen' zomaar een paar duizend euro meer op de veilingsites dan normale vroege exemplaren.



De BFR (Ball's Family Reserve) Stingray Retro '76 valt verder op door eerder genoemde specs als het oude logo, de klassieke sunburst (nitrocellulose lak), Alnico-elementen, een tweebands EQ, een driepuntsbevestiging van de hals, het klassieke mute-systeem en het oude bullet-halspensysteem.



De heruitgave komt in een mooie Tolex koffer, een cerificaat van echtheid en de serie is dus helaas gelimiteerd tot 100 stuks. We kunnen hier dus de website van Music Man noemen - doen we evengoed - maar je kan beter op Reverb zoeken.




zoeken
zoeken