Verso Gravis Bass Guitar

De bas opnieuw uitgevonden

Merknieuws 07-09-2022 13:36

Veel bassen die gemaakt worden zijn vaak gebaseerd op andere modellen en volgende de bekende formule. Het Duitse Verso gaat een totaal andere kant op.

Verso is een bedrijf uit Duitsland dat gitaren en bassen maak maar met een twist. Zo is de Gravis niet alleen een bas met een korte mensuur, de body bestaat uit een stalen plaat en het element kun je verplaatsen over de body. Een element, een knop voor de toon en een uitgang, meer heeft deze bas niet nodig. De bas heeft een 'set en forget' low pass filter (passief) die je in ieder geval niet zal afleiden.

Door deze constructie kan de bas open en resonant maar ook dik en zompig zijn. Dankzij de korte mensuur uur is de sustain iets korter maar heeft een fellere attack dan bassen met een langere mensuur. Uiteraard maak het gebruik van het soort snaren (flatwound of roundwound) ook nog een groot verschil.

Het staal heeft een coating van poeder in RAL-kleuren (denk aan de kleurwaaiers bij bouwmarkten). Deze coating is veel robuuster dan normaal verf waardoor de kleuren veel langer meegaan dan bij normale basgitaren. Ze gaan net zolang mee als een slagplaat, de beweging van je element zal dan wel voor wat gebruikssporen zorgen.

Voor de hals wordt wel hout gebruikt zoals esdoorn, elzenhout of walnoot. Andere opties zijn kersenhout, peer, appel of eikenhout als je wilt. De brug en het element worden van hetzelfde stuk hout gemaakt.

De kop is 5 graden naar achteren geheld zodat er geen snaargeleiders nodig zijn, is de bas voorzien van Schaller M4 stemmechnieken en is met een schroef verbonden aan de body. Daarnaast komt het in een stevige Mono hoes, wat wil je nog meer?

Website Verso Instruments

zoeken
zoeken