Heel veel nieuws van Ashdown

Pedalen, combo's, preamps, tops en meer!

Merknieuws 07-06-2022 11:47

Ashdown bestaat 25 jaar en pakt uit met flink wat nieuwe producten. Deze werden gelanceerd op de gecombineerde winter- en zomer-NAMM die afgelopen week in LA plaatsvond. Wat brengt de jarige job ons allemaal? We hebben het voor je onder elkaar gezet.

Ooit was Mark Gooday een van de mensen achter Trace Elliot en het is alweer 25 jaar geleden dat hij Ashdown oprichtte. Inmiddels staat hij met zoon Dan aan het roer van het bedrijf: gefeliciteerd heren! Vanwege het jubileum kwam het Britse merk met aardig wat mooie spullen naar de NAMM. Een deel van de producten is 'gewoon' nieuw terwijl een deel limited edition is, vanwege het 25-jarig bestaan, maar dat lees je allemaal in dit bericht.

De Bass Exchange is ideaal als je met twee versterkers of twee bassen speelt, zeker als ze een ander uitgangsvolume hebben. Het apparaatje heeft twee aparte ingang-gainknoppen en twee typische Ashdown VU-meters. De Bass Exchange biedt vijf mogelijkheden. Je kunt twee bassen aan één versterker aansluiten en wisselen, zonder volumeverandering. Daarnaast kan je ook twee instrumenten aan twee versterkers aansluiten en wisselen tussen de bassen. En andersom kan natuurlijk ook: je sluit dan één bas aan op twee versterkers en je wisselt tussen versterkers. Dan zijn er nog creatieve mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld een basgitaar en een contrabas aansluiten, waarbij de een naar een versterker gaat en de ander naar een DI. Ten slotte kan je één bas aan een of twee versterkers aansluiten en het tweede kanaal als boost gebruiken.

 

Speciaal voor het jubileum komt Ashdown met tweed-versies van de lichtgewicht Studio-serie bascombo's. Je moet er snel bij zijn, want het wordt een gelimiteerd geproduceerde serie. Qua specs wijken de combo's niet af van de normale versies, dus ook hier zien we een 10", een 12" en een 15". Wij vinden ze heerlijk retro en cool!

 

En dan gaan we door naar twee pedalen. De John Myung Double Drive (hieronder) en de Geezer Butler Pedal of Doom (hoofdfoto.) We beginnen met Geezer. Ashdown en Geezer werkten anderhalf jaar aan dit pedaal met een trafo aan boord en een geïsoleerde DI-uitgang. Er zijn twee drives die je beide apart met een 5-bands EQ kan bedienen, voor verschillende geluiden en altijd een rijke, harmonische distortion. In principe is de Pedal of Doom een pedaalversie van de enorme Head of Doom en er werd nauw samengewerkt met Butler. Deze had ook nog wat aardige woorden over zijn signaturepedaal: "this is without a doubt the best sounding and engineered pedal I have ever played and with my amp it truly has the sound of doom I live for."

De gesprekken met John Myung begonnen bij het begin van de opnames van het laatste Dream Theater album. John gebruikte al een tijd een ABM-600, maar hij wilde met Ashdown in gesprek om zijn toon verder uit te diepen. Er kwam een nauwe samenwerking tussen Ashdown, Myung en zijn tech Maddi om iets te bouwen dat een perfecte aanvulling was op zijn versterker en zijn bijzondere, zessnarige Music Man Bongo. Over het resultaat heeft hij het volgende te melden: ‘I absolutely love the pedal, I have been using it in a DAW setting and I think it’s going to translate well in a live show setting as well, it’s always great to have an option like this, I needed this! Thank you for creating such a great pedal. Drive 1: Is great at harmonic distortion. Drive 2: Offers a great tweak in bass presence being able to bring it out without getting in the way of itself.’

Het pedaal heeft twee aparte distortions, die ook gestapeld kunnen worden. De geïsoleerde DI is perfect om je signaal naar de FOH (front of house, oftewel geluidstechnicus) of een DAW (opnameprogramma) te sturen. Het pedaal komt zelfs met kabels, zodat het direct gebruiksklaar is, zoals twee instrumentkabels, een XLR-kabel en een 9V-adapter.


Ook nieuw is de Ashdown CTM Valve Pre: een compacte basvoorversterker met buizen. Ooit had Ashdown de Little Stubby: een kleine buizenverster die ideaal was voor opnames. Nu is er een 1HE rekmontagevariant, die je natuurlijk ook makkelijk in je thuisstudio kunt gebruiken. De CTM Valve Pre geeft je warmte en een duwtje door de klassieke ECC81, ECC82 en ECC83 buizen en je kunt van rond en clean tot echte, heerlijke buizenoversturing, die je niet snel uit een pedaal haalt. Natuurlijk is er een uitgebreide toonregeling om de sound helemaal naar jouw smaak aan te passen. Achterop zien we onder meer  een USB-C uitgang voor directe opnames, alsmede een conventionele DI-uitgang.

 

25 jaar geleden werd de baswereld opgeschud met de ABM-versterker. Sindsdien zijn de lichtblauwe kleur en de VU-meter niet meer weg te denken van podia: van lokale kroeg tot Lowlands en van feesttent tot Ziggo Dome. Ashdown bleef de versterker verbeteren en nu is de ABM EVO V uit. De zesde variant op het bewezen goede thema. Niet voor niets spelen Foo Fighter Nate Mendel, Biffy Clyro’s James Johnston en Shavo Odadjian van System of a Down op een ABM. Deze laatste variant heeft VU-meters voor in- en uitgangssignaal en een nieuwe 750W eindtrap. Gebleven zijn vertrouwde eigenschappen, zoals de 9-bands EQ, een buizendrive met een 12AX7, een ingebouwde compressor en Ashdowns bekende Sub-Harmonic Control.

 

De volgende ABM is weer een limited edition en het is gebaserd op de versterker die gebruikt werd en word door namen als Mark King, JJ Burnel, Adam Clayton en John Entwistle. Vanwege het jubileum komen er 100 speciale ABM-400 tops uit, die met de hand genummerd en gesigneerd worden door Mark Gooday. Daarbij krijg je een persoonlijk briefje en een video van de productie van jouw versterker!

 

Alle details, specs en foto's vind je op een speciale pagina op de Ashdown website.

zoeken
zoeken