De bijzondere geschiedenis van de Ernie Ball bassnaren

Ernie. We have bass! Over...

Merknieuws 18-03-2022 09:03

Ernie Ball. We kennen allemaal de snaren, we hebben het vaak over Ernie Ball Music Man en pre-Ernie Ball Music Man. Toch is hij wat minder bekend dan pakweg Leo Fender of Orville Gibson. Wie is de man eigenlijk? En wat is zijn invloed op de baswereld? We zochten het voor je uit.

 

Anno 2022 maakt het bedrijf Ernie Ball diverse soorten bassnaren. Zoek je roundwounds? Dan heb je de keuze uit nikkel, staal of snaren met een coating. De Cobalt-snaren zijn voor de fijnproever en er zijn twee soorten flatwounds. Onder de naam Earthwood zijn er ook snaren voor akoestische bassen.
Zie hierboven de verschillende soorten bassnaren van Ernie Ball. 

Maar wie of wat is Ernie Ball? In dit artikel vind je een korte geschiedenisles over een van de groten van de muziekwereld.



Ernie. We have bass! Over...
Roland Sherwood Ball werd in 1930 geboren – hij overleed in 2004 – als zoon van een autoverkoper. Zijn opa was echter een bekend songwriter en zijn vader speelde Hawaiian steel guitar: destijds een zeer populair instrument. Na een valse start, pakte Ball de gitaar weer op en in zijn tienerjaren speelde hij al snel als pro. Eerst in zijn eigen omgeving – Santa Monica, Californië – en later door de hele VS. Ernie Ball - zoals hij genoemd werd - kreeg een goede naam in de muziekwereld rondom Los Angeles en na een korte stint in de United States Air Force Band tijdens de oorlog in Korea, werd hij een succesvol gitaarleraar en studiomuzikant.

Gitaarwinkel
Ball was een echte ondernemer die overal kansen zag. Rond 1957 opende hij een gitaarwinkel in Tarzana, Californië. In deze plaats vind je nu Norman's Rare Guitars, maar belangrijker: de winkel van Ball was de eerste muziekwinkel met uitsluitend gitaren en gitaarproducten. Natuurlijk hoorde hij van de oude garde dat dit nooit zou lukken, maar binnen enkele jaren opende hij nog twee gitaarwinkels in Californië.
Je ziet dat de banden tussen Fender en Ball altijd al nauw waren:


Als je wel eens boeken leest over oudere gitaarhelden, zoals Hendrix, Townshend, Clapton, Beck en Keef, weet dat gitaarsnaren vroeger een stuk dikker waren dan nu. De dunnere snaren waren vaak omwonden. Combineer dat met goedkope gitaren met een hoge actie en dan kan je je voorstellen dat dat hard werken was. Veel van bovenstaande gitaristen vertellen in hun biografieën dat ze met banjosnaren op hun gitaar experimenteerden en dat de dunnere A soms de E werd. Toen de rock 'n' roll in de jaren zestig opkwam en het opdrukken van snaren gemeengoed werd, merkte Ball dat veel gitaristen moeite hadden met de verkrijgbare setjes. Hij belde met het lokale gitaarmerk Fender, vroeg of er lichtere setjes op de markt konden komen, maar hij kreeg nul op het rekest. Ball benaderde een andere snarenwinder en dit keer kreeg hij wel wat hij wilde: setjes .010 zonder omwonden G.

Ernie Ball Slinky
Gitaristen wilden echter nog dunner – de net genoemde banjosnaren – maar ook dit wilde Fender niet voor hem maken. Ook Gibson zei nee, dus Ball besloot wederom het heft in eigen handen te nemen. Hij bestelde losse snaren, stelde zelf setjes samen en het resultaat werd onder de Ernie Ball Slinky-naam verkocht. De snaren werden zo populair, dat hij in '67 de winkels verkocht en zich helemaal ging richten op het snaren winden. De hippe verpakking werd door een Disney-werknemer ontworpen en de snaren werden een wereldwijd succces.

70 landen
Na de gitaarsnaren volgden natuurlijk de bassnaren. Momenteel zijn de EB-producten in zo'n 5.500 winkels in zo'n 70 landen te koop en de omzet bedraagt enkele tientallen miljoenen.

Ernie met de jonge winnaar van een muziekfestival in '59:


Zoals gezegd was Ernie Ball een echte ondernemer, dus hij bleef niet stil zitten. In 1972 startte hij de productie van de enorme Earthwood akoestische bassen – zie het artikel over de 25 meest invloedrijke bassen in DB60 – samen met George Fullerton. En dat is inderdaad dezelfde George Fullerton die met Leo Fender G&L oprichtte (George & Leo). Deze bas werd geen succes, maar Ernie zag een nieuw project. In 1976 kwam Music Man met een serie versterkers, die het bedrijf zelf bouwde, en een serie bassen en gitaren die ingekocht werden bij CLF. Clarence Leo Fender ja. Een bijzonder feit is dat er toen al een Ball betrokken was. Ernie's zoon Sterling Ball is natuurlijk bekend als naamgever van het model Music Man Sterling en – verwarrend – van de goedkopere lijnen van Sterling by Music Man. Als jonge bassist was hij goed bevriend met Leo Fender nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Music Man instrumenten. 

George Fullerton en Leo Fender inspecteren een G&L:


Music Man en Leo hadden veel discussies over de kwaliteit van de instrumenten en Leo stopte met het bouwen van de eerste actieve productiebas ooit – de StingRay – en andere Music Man instrumenten. Grover Jackson – van Jackson Guitars – nam de productie tijdelijk over en in 1984 kocht Ernie Ball het bedrijf Music Man. In 1985 verhuisde het bedrijf naar San Luis Obispo waar de gitaren en bassen nog gemaakt worden. De snarenfabricage verhuisde in 2003 naar Coachella. Allemaal Californië.

Hieronder zie je de drie Ball-zoons. Sterling met bril:



Ball – die in zijn privétijd graag zelf vloog en auto's verzamelde – overleed in 2004. Zijn zoons Scott, Brian en de eerder genoemde Sterling namen het bedrijf over.


Ernie Ball website
Music Man website




 

 

 

zoeken
zoeken