Productnieuws 2021: Jackson - de bassen

Snelle jongens en een bekend model

Merknieuws 12-01-2021 11:54

Vorige jaar zaten we op deze dag in het vliegtuig naar LA voor de NAMM-show. Deze vindt dit jaar - om de bekende redenen - virtueel plaats. We verwachten deze maand misschien iets minder productnieuws dan normaal - veel fabrikanten werken normaliter extra snel naar de show toe - maar meer dan in andere maanden. Vandaag kijken we naar Jackson.



Pro Series Spectra Bass

De Pro Series Spectra Bass-familie bestaat uit een serie bassen voor pro's. We zien onder meer body's van meerdere lagen hout – populier, walnoot, esdoorn en mahonie - en een doorlopende hals uit vijf delen esdoorn en walnoot. De toets is van gekaramelliseerd jatoba, het heeft 24 frets en het heeft een zogenaamde compound radius. Kort gezegd betekent dat dat de radius – oftewel de bolling van de toets – verandert over de lengte van de toets. Jackson komt zo een beetje op het terrein van Ibanez en net als bij het Japanse merk zien we de geweldige elementen van Nordstrand. In dit geval zijn het enkelspoels soapbars. De elektronica is actief – met een 3 band EQ en een variabele midfrequentie – en passief te schakelen.



De viersnarige Pro Spectra begint heeft een richtprijs van € 949,- en daarmee is de bas zeer concurrerend geprijsd. De vijfsnarige versie is met een mensuur van 35” een inch langer dan de viersnarige broer, maar ook deze bas zit qua richtprijs net onder de duizend euro. Beide bassen zijn in april leverbaar.



Jackson X Series Concert Bass CBXNT DX IV
Wat zullen we eens zeggen over de geheel nieuwe X Series Concert Bass CBXNT DX IV? Laten we je eerst vertellen wat Jackson ons meldt. Het merk schrijft ons dat deze bas de donder aan je muziek toevoegt. Een klassieke, brutale bas, die perfect is voor rock, punk, metal en andere stijlen die een lage en krachtige bas nodig hebben.



De bas heeft een body van populier en een esdoorn hals, die geheel door de body loopt. Net als bijvoorbeeld Rickenbacker, maar dat is vast toeval – schreef uw redacteur met een dikke knipoog. Ook de inleg op de hals met 24 frets doet een beetje denken aan dat iconische merk uit Santa Ana, maar de elementen wijken wel af. We zien een PJ-configuratie, aangesloten op actieve elektronica met een 3 band EQ: laag, midden en hoog. De J-kap over het brugelement is ook weer een knipoog naar het voorbeeld. De kop is ook typisch Jackson, met de hoekige 'hockeystick'-vorm.



Rickenjackson? Jacksonbacker? Imitatie is de hoogste vorm van vleierij. Zoiets zij Oscar Wilde ooit. Hoe dan ook: voor een richtprijs van € 689,- (in de winkel vast nog iets minder) heb je als jonge, nog niet zo vermogende bassist een zeer coole rock-bas, die je in de buurt brengt van Rickenbacker-helden als Lemmy, Al Cisneros, Geezer Butler, Cliff Burton, Steve DiGiorgio, Glenn Hughes en Roger Glover. De bas is per april verkrijgbaar.

Jackson-website

zoeken
zoeken