De Bassist videoverslag - al het nieuws van Ibanez in 2021

Shortscale, waaierfrets en een storende tv

Merknieuws 01-01-2021 08:12

Er is dit jaar geen fysieke NAMM in Anaheim, maar we verwachten je in januari toch veel productnieuws te kunnen melden. Eind december waren we te gast bij Hoshino Europe om al het nieuws van Ibanez te zien en te filmen. En dat zie je hier!

door Chris Dekker en Madelief van Vlijmen

De NAMM in het immer zonnige Anaheim, Californië, gaat niet door deze maand, maar traditioneel lanceren veel merken hun nieuws aan het begin van het jaar. Ibanez is er altijd heel strikt in: eind december krijgen we het nieuws te horen en te zien en per 1 januari mag het de wereld in.

De Bassist was te gast bij Hoshino Europe in het regenachtige Mijdrecht - zeg maar Ibanez en Tama Europa - om al het nieuws te checken. En daar zat wat leuks bij! 

Hieronder zie je de video en scroll rustig door voor meer info en de link naar de test van de EHB-serie.EHB
Allereerst de actieve en koploze EHB-serie. We hebben het al honderd keer gezegd: 2020 was het jaar van de shortscale: bassen met een mensuur van30" Met zo'n tien nieuwe modellen op de NAMM is het aanbod inmiddels flink. Ibanez zag dat en dacht: dat kan leuker en creatiever. Het Japanse merk komt daarom met een te gekke mintgroene, koploze shortscale, die ook passief te schakelen is. De nachtmerrie voor alle vintagepuristen, maar een te gek ding voor wie durft! We gaan de EHB1000S natuurlijk testen.


Foto: Kort, fijne kleuren en we komen snel met gedetailleerde foto's.

Maar het kan gekker: De vijfsnarige shortscale EHB1005SMS heeft waaierfrets, oftewel fanned frets. Bij zo'n bas verschilt de snaarlengte: de kortste snaarlengte - van de G - meet 30", terwijl de B-snaar 32" is. Een gemiddelde bas met waaierfrets van Ibanez of Dingwall zit op 34"- 37".

In de video beloven we je de test van twee eerdere Ibanez-bassen uit de EHB-serie en die lees je via deze link.


Foto: Kort met waaierfrets. Wij zijn benieuwd!

Storende tv's en elementen van Nordstrand
In de SR vielen een aantal zaken op zoals de TV Fuzz-afwerking, die op een storende tv lijkt en nieuwe Nordstrand-elementen. TV Fuzz vind je op de SR500E en SR505E Ibanez en Carey Nordstrand werken al jaren samen. De duurdere Ibanezbassen bevatten elementen gemaakt in Redlands, Californië, terwijl wat meer betaalbare bassen in licentie gemaakte Nordstrands hebben. Voor de eerste keer ontwikkelde Norstrand speciale elementen voor Ibanez en deze heten Big Break. De magneetpolen van de hogere snaren zitten wat meer richting de brug voor een evenwichtiger geluid. Je vindt ze in de SR1300 en SR1305SB, die in de video te zien zijn. Goede foto's volgen binnenkort.

Ibanez-website

zoeken
zoeken